6.2 C
Uzice
новембар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SPORT PLUS - UŽICE

SA „FIĆOM“ NA PUT OKO SVETA

CECA

Dok njegovi vršnjaci sanjaju o novcu, lagodnom životu i luksuznim automobilima, osamnaestogodišnji Marko Lazović uveliko vozi „fiću“, i svakodnevno privlači pažnju mnogih Užičana. Auto je dobio kao poklon za punoletstvo od svog strica, što je jedan od razloga zbog kojeg  je  naročito emotivno vezan za njega.

IMG_6456

Za sadašnji izgled “fiće” zaslužan je Markov stric Ratomir, koji ju je kupio kako bi sa nje skidao delove za svoje ostale “fiće”. Dugo godina je stajala u dvorištu, niko je nije vozio, i činilo se da je samo pitanje dana kada će se naći na otpadu.  Te davne 1999. godine, stric je ipak odlučio da pokuša da napravi nešto ozbiljnije od nje. Marko kaže da je u radionici bila gotovo pet godina, zbog obaveza na poslu, i nedostatka vremena za rad.

IMG_6510

“Većina ljudi me pita koliko je “fića” plaćena, ili koliko je novca uloženo u nju. Ovde nije stvar u tome, već u činjenici da je uloženo dosta rada, truda, znanja, i pre svega ljubavi. Tako je 2006. godine stigla i zaslužena nagrada za najlepši automobil domaće proizvodnje na “Tuning Stayling Show- u”. Uživala je u tadašnjoj slavi, sve do 2010. godine, kada je zbog nepažnje drugog, pretrpela oštecenje,  zbog kojeg je opet dugo vremena bila u garaži. Prošle godine smo odlučili da se ozbiljno pozabavimo sa njom, i vratimo joj stari  sjaj. Za taj poduhvat je takođe zaslužan moj stric, a ja sam pomagao koliko sam umeo i mogao,” priča Marko.

IMG_6500

Još od malih nogu, Marko je mnogo vremena provodio pomažući stricu u radionici. On mu je se odužio na najlepši mogući način, poklonivši mu “fiću” za osamnaesti rođendan.

“ “Fića” je duplo starija od mene, i kada sam imao samo tri godine, učestvovao sam u radovima na njoj, tako što sam čekićem lupao po zadnjim blatobranima. Jednostavno, odrastao sam uz nju, i uz sve faze kroz koje je prošla. Zato je ovo bio definitivno najlepši poklon koji sam ikada dobio, i neizmerno sam zahvalan stricu zbog toga.“

IMG_6454

Mnogo Markovih vršnjaka danas mašta isključivo o brzim, luksuznim automobilima. To nije slučaj sa njim. Mada je kod nas sistem vrednosti više nego uzdrman, Marko je izuzetno ponosan na svoju “fiću”, naročito zbog toga što privlači pažnju mnogih Užičana.

IMG_6468

“Svi reaguju sa velikim oduševljenjem, i gde god se pojavim sa njom, ostavlja lep utisak. Na žalost, u današnje vreme, većinu ne samo mojih vršnjaka, već i starijih ljudi, sramota je da voze “fiću”. Ja posmatram to ipak malo drugačije. Ponosan sam što vozim nešto sto je veoma retko i čemu je posvećeno dosta ljubavi i truda.  Ona je ipak nešto vise od običnog auta. Nešto sto se voli, poštuje i ceni,” ističe Marko.

IMG_6509

IMG_6495

Mada ima i onih koji potcenjuju mogućnosti malog “fiće”, Marko ističe da su njegov stric i on spremni da sa ovom limuzinom krenu i na put oko sveta. Na žalost, trenutno nemaju finansijskih sredstava za taj poduhvat. Ipak, on kaže da nikada neće odustati od te ideje, i velike ljubavi prema ovom vremešnom automobilu.

IMG_6460

 

IMG_6435

Užice – Oglasna Tabla
Piše: Dunja Starčević
Foto: Dragan Karadarević

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Počeli radovi na rekonstrukciji zgrade Narodnog pozorišta u Užicu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za petak – 22. novembar

Oglasna Tabla

Užičkom paraolimpijcu Milošu Zariću izgorela kuća u selu

Oglasna Tabla

U Kosjeriću zaplenjeno preko 20 kilograma kanabisa

Oglasna Tabla

Blago iz Zapadne Srbije: Rzavska voda poteći će na česme Beograđana

Oglasna Tabla

Javni poziv za dodelu dečijih auto sedišta

Oglasna Tabla

Petar Mićunović, autor trilogije “Umiru bogovi”- Intervju

Oglasna Tabla

TheRealChallenge: kampanja o deci koju sprovode deca

Oglasna Tabla

9 najlepše ukrašenih slavskih kolača: Saznajte koja je simbolika ukrasa na slavskom kolaču

Oglasna Tabla