6.3 C
Uzice
децембар 9, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

S PONIKAVA SLEDEĆE GODINE KA CELOJ EVROPI

Aerodrom u blizini Užica mogao bi biti osposobljen za saobraćaj u toku sledeće godine. U stalnom smo kontaktu sa nadležnima u Vladi Srbije i očekujem da ćemo u narednoj godini dobiti potrebna sredstva za nastavak rekonstrukcije Aerodroma „Ponikve“.

Kada do toga dođe, dva meseca nakon početka radova, aerodrom bi bio u potpunosti osposobljen za poletanje i sletanje svih aviona, sem onih prekookeanskih. Drugim rečima, sa „Ponikva“ bi se moglo leteti ka svim destinacijama u Evropi, kaže za Danas Saša Savić, direktor Aerodroma „Ponikve“.

Sagovornik lista ističe da je početkom ove godine Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu donirao 50 miliona dinara za uređenje putničkog terminala na „Ponikvama“.

„Taj posao je uspešno završen tako što je zgrada površine 550 kvadratnih metara koja je služila kao sklonište aviona pretvorena u moderan manji terminal za prijem putnika kao i za delimično ograđivanje aerodroma. Da bi rekonstrukcija bila završena potrebno je kompletno srediti pistu, postaviti svetlosne sisteme i ograditi ceo aerodrom“, navodi Savić.

Prema njegovim rečima, zabunu u javnosti je izazvala netačna informacija da je za završetak rekonstrukcije aerodroma „Ponikve“ potrebno čak 3,5 miliona evra.

„Ta cifra je potpuno nerealna. Siguran sam da je uz raspisivanje tendera za pronalaženje najboljeg ponuđača, rekonstrukciju moguće okončati po ceni nižoj za 20 do 30 odsto od izrečene, odnosno za 2,5 miliona evra. Vlada Srbije je spremna da nađe najbolji model za realizaciju tog projekta, inače izuzetno značajnog za razvoj Zlatiborskog okruga“, kaže Savić.

On objašnjava da bi aerodrom „Ponikve“ pospešio dolazak investitora i razvoj privrede u Zlatiborskom okrugu, a posebno intenzivirao razvoj turizma.

„Izgradnjom aerodroma znatno bi se povećao priliv stranih turista, naročito iz Rusije, ali i iz drugih zemalja Evrope koji bi brzo i jednostavno mogli da doputuju u ove krajeve. U prvih pet do 10 godina poslovanja Aerodroma „Ponikve“ ne bi trebalo očekivati komercijalnu dobit, ali bi istovremeno benefiti za privredu ovog kraja bili nemerljivi. Naravno, nakon najviše deset godina i sam aerodrom bi počeo da ostvaruje značajan profit“, ističe Savić.

On dodaje da je najmanje bitna forma organizacije preduzeća „Ponikve“, već je, kako kaže, suština da aerodrom bude izgrađen i da doprinese ne samo saobraćajnom već i ekonomskom razvoju Zlatiborskog okruga.

„Nije važno da li će aerodrom biti u vlasništvu Grada Užice, države Srbije ili opština Zlatiborskog okruga. Izgradnja tog važnog objekta mora da bude iznad dnevne politike pa je shodno tome potrebno naći najoptimalnije rešenje koje će obezbediti najbolje poslovne rezultate“, objašnjava sagovornik. On dodaje da je 2006. godine rekonstruisano 2.200 metara piste, a da je cilj da ukupna dužina piste bude 3.100 metara. Savić objašnjava da je za prijem aviona različitih veličina dovoljno između 2.600 do 2.900 metara, ali da bi optimalno bilo da dužina bude 3.100 metara.

„U ovom trenutku Aerodrom „Ponikve“ je osposobljen za saobraćaj malih aviona do 12 mesta. Leti se na relacijama prema Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori ali smo realizovali letove i za Brisel, Rim, Solun“, navodi Savić.

Dimitrije Paunović, načelnik Zlatiborskog okruga kaže za Danas da je završetak rekonstrukcije Aerodroma „Ponikve“ od izuzetne važnosti jer će povećati transport roba i putnika.

„Taj aerodrom je naročito važan za razvoj turizma Zlatibora, Tare i Zlatara. Sasvim je jasno da će se nakon završetka kompletne rekonstrukcije povećati broj stranih turista na ovim destinacijama. Oni su dosad uglavnom izbegavali dolazak u Zlatiborski okrug jer je iziskivao višečasovno putovanje. I oni turisti iz inostranstva koji su ga posećivali, prvenstveno iz Rusije, imali su zamerke na dužinu putovanja. Naime, posle tročasovnog leta iz Rusije za Beograd i sva nužna čekanja na aerodromima da bi stigli do nas morali su još da putuju i autobusom nekoliko sati što objektivno stvara zamor. Nakon osposobljavanja Aerodroma „Ponikve“ za saobraćaj velikih aviona problemi stranih turista će biti rešeni, odnosno oni će moći brzo, komforno i što je najvažnije direktno da posete Zlatibor, Taru, Zlatar. Sasvim je jasno da će se broj stranih turista povećati što je značajno za dalji razvoj turizma na ovom području“, naglašava Paunović.

On ističe da je u stalnom kontaktu sa nadležnima u resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i da se radi na iznalaženju najboljeg i najisplativijeg rešenja za pronalaženje finansijskih sredstava kako bi rekonstrukcija aerodroma u što kraćem roku bila završena i on osposobljen za prijem velikih putničkih aviona.

Izvor: www.b92.net

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kaljenje na prvenstvu Balkana u karateu

Oglasna Tabla

Gđa Stojković se naljutila i izlepila Arilje svojim umrlicama: Komšije donele sveće i saznale istinu

Oglasna Tabla

Sps Užice najoštrije osuđuje nasilje nad učiteljima, nastavnicima i profesorima!

Oglasna Tabla

Humanitarna akcija „Pomoć drugu“

Oglasna Tabla

Posne kiflice sa ajvarom (video)

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог Алимпија

Oglasna Tabla

Isplata novembarskih penzija

Oglasna Tabla

Projekcija filma i koncerta: The Doors

Oglasna Tabla

Od danas pojačana kontrola vožnje u alkoholisanom stanju: 42.000 pijanih isključeno iz saobraćaja

Oglasna Tabla