ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

РЗС објавио нове податке: Топ 10 најплаћенијих послова у Србији

Републички завод за статистику објавио је нови извештај о просечним платама, а програмери, пилоти и научници остали су на врху најплаћенијих занимања.

Према званичним подацима, њихове плате су далеко веће од просечне у Србији, која је у јулу 2023. износила 83.781 динар (нето).

Ситуација није много промењена у односу на претходне месеце, а ми вам преносимо које делатности настављају да доминирају на српском тржишту.

Програмери

Запослени у области информисања и комуникација су и даље на трону по висини плата. Просечна зарада у овој области износи 276.735 динара, а у оквиру ње најплаћеније занимање је рачунарско програмирање па тако они који се баве овим послом рачунају на плату од 355.044 динара. Истичемо да су у питању просечне зараде, и да је ово занимање једино са просечном зарадом преко 300.000 динара.

Ваздушни саобраћај

Након програмера, следе пилоти, којима је просечна зарада у јулу износила 267.667 динара. Код нас су на другом месту, а, подсетимо, у Хрватској је ово најплаћеније занимање.

Научно истраживање и развој

Иза пилота, на трећем месту налазе се они који се баве научним истраживањем. Према последњим подацима Републичког завода за статистику, њихова просечна примања у јулу су износила 243.114 динара.

Експлоатација сирове нафте и природног гаса

Четврто најплаћеније занимање у Србији припада области рударства. Рудари могу да рачунају на плату од 158.941 динара, а они који се баве експлоатацијом сирове нафте и природног гаса за свој посао плаћени су 219.507 динара.

Управљачке делатности

Још једно од најплаћенијих занимања су менаџери. Како показују подаци РЗС, они који се баве управљачким делатностима зарађују 207.108 динара.

Производња кокса и деривата нафте

Следећа најплаћенија делатност припада прерађивачкој индустрији. Наиме, послови ове индустрије су се одувек котирали високо што се тиче примања, а плата оних који су изабрали да се баве производњом кокса и деривата нафте износи 197.270 динара.

Финансијске услуге

Још једно од најплаћенијих занимања спада у финансијске делатности – конкретно, пружање финансијских услуга (осим осигурања и пензијских фондова). Запослени који се баве овим послом зарађују у просеку 186.710 динара.

Производња дуванских производа

И – опет посао који припада прерађивачкој индустрији. Осим производње кокса и деривата нафте, у топ-10 најплаћенијих делатности нашла се и производња дуванских производа. Њихова месечна зарада, према последњим подацима, износи 181.099 динара.

Међутим, изгледа да у Немачкој бавити се овим послом и није тако бајно. Према последњим проценама, у Немачкој је све мање узгајивача дувана. Некада је у Немачкој број пољопривредника који су гајили дуван био четвороцифрен, али се током година све више смањивао због мање потрошње цигарета и других дуванских производа.

Услужне делатности у рударству и геолошким истраживањима

Поред експлоатације сирове нафте и природног гаса, још једна делатност из области рударства се нашла на овој листи – услужне делатности у рударству и геолошким истраживањима. Плата оних који су изабрали ово занимање износи 176.791 динар.

Телекомуникације

Десето најплаћеније занимање спада у област информисања и комуникација, где они који се баве телекомуникацијама имају плату у износу од 171.452 динара.

Прва

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА