27.9 C
Uzice
август 25, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Rzavska voda zlata vredna: Evo koji gradovi piju najčistiju vodu (VIDEO)


Veliki Rzav prema ocenama mnogih stručnjaka i ljubitelja prirode smatra se najčistijom rekom u Evropi. Ova planinska reka, koja izvire u podnožju Mučnja i uliva se u Moravicu, pripada opštini Arilje. Osim što Arilje nazivaju svetskom prestonicom maline, ovaj grad se često naziva i prestonicom čistih voda.

Vladimir Petrović, vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća za vodosnabdevanje „Rzav“ u Arilju, kaže da se u njihovom postrojenju voda laboratorijski kontroliše 24 sata dnevno na svakih sat vremena, a pored toga i Zavodi za javno zdravlje iz Užica i Čačka vrše dnevnu kontrolu.    

„Nikada do sada nije otkrivena bilo kakva neispravnost vode. Vodom snabdevamo Čačak, Gornji Milanovac, Požegu, Arilje i Lučane. Ovi gradovi su osnivači i investitori našeg vodosistema koji je započet sa izgradnjom 1987. godine, a pušten u rad 1994. U toku su radovi na izgradnji brane u Svračkovu i kad se oni završe 2022. godine bićemo u potpunosti obezbeđeni od mogućih restrikcija vode u letnjim sušnim periodima“, objašnjava Petrović.   

Naš sagovornik kaže da su 2011. godine bile uvedene restrikcije u distribuciji vode zbog niskog letnjeg vodostaja, jer se u takvim slučajevima mora ostaviti garantovani biološki minimum vode u rečnom toku. „Ova godina je po tom pitanju bila kritična, ali smo uspeli da prođemo bez restrikcija, a najverovatnije ih neće biti ni do kraja godine“, istakao je Petrović.    

MALI RZAV PUN PASTRMKI I RAKOVA

Mali Rzav je najvažnija pritoka Velikog Rzava. Snimci koje možete videti napravljeni su na gornjem toku Malog Rzava u zaseoku Pajovići, nedaleko od izvora ove reke. Uverili smo se da je voda kristalno čista i može se piti iz korita reke, a i sam vazduh je mirisao na svežinu zbog divljih nana i netaknutih bukovih i grabovih šuma.

Najiskusniji ljubitelji prirode ili planinari znaju za jedan stari metod kojim se može utvrditi čistoća vode bez laboratorijskih analiza. Naime, prisustvo rečnih rakova siguran je znak da je voda ispravna za piće, jer oni opstaju samo u izuzetno čistom okruženju, a u ovoj reci smo ih zaticali na svakom koraku. Takođe, prisustvo mahovina, a naročito lišajeva na kamenju, kao i potočnih pastrmki, kojih ovde ima u izobilju, znak su zdravog okruženja.                                                    

Piše: Dejan Veselinović
Užice – Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Hitna pomoć na 112: Jedan telefonski broj za celu Srbiju

Oglasna Tabla

Požar u Amazoniji se tiče svih nas

Oglasna Tabla

Srpski stvaraoci i Pulicerova nagrada

Oglasna Tabla