14 C
Uzice
март 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

Ruzmarin štiti mozak

Ruzmarin nije samo začinska biljka koja daje poseban ukus jelima, već i zaštitnik mozga. Njegova aktivna supstanca kornozik acid štiti mozak od šloga i neurodegeneracija, nastalih usled oštećenja koje su izazvali slobodni radikali. Alchajmerova bolest je jedno od najpozantijih neurodegenerativnih oboljenja koje je uslovljeno štetnim delovanjem slobodnih radikala, istakli su naučnici istraživačkih centara u Los Anđelesu i Japanu.

U eksperimentima koje su izvodili dr Takumi Satoha u Japanu i dr Stjuart Lipton u Los Anđelesu pokazalo se da kornozik acid postaje aktivan pod uticajem slobodnih radikala, napadajući ih umesto neurona, tako da neuroni ostaju očuvani. Na taj način on preuzima ulogu aktivnog leka, a ne izaziva nikakve neželjene efekte.

Deluje kroz mehanizam nazvan redoks hemija, gde se elektroni prebacuju sa jednog molekula na drugi da bi aktivirali imuni odgovor organizma. U ovoj istraživačkoj avanturi možda je najvažnije da bi eventualno novi neurološki lekovi sa lekovitim sastojcima iz ruzmarina, bili apsolutno neškodljivi za ljude, poručuju naučnici.

Izvor:novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

BRAVO, DECO! Mladi Užičani osvojili 4 medalje na državnom takmičenju iz fizike

Oglasna Tabla

VOZAČI, LOŠE VESTI: Srbija uvodi stop automobilima starijim od 10 godina, kao i onima sa „evro 3“ motorima

Oglasna Tabla

Slobodaši najavljuju pobedu!

Oglasna Tabla