6.3 C
Uzice
децембар 7, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Ruski hor “Aleksandrov” otpevao “Tamo daleko” u centru Beograda u čast palim drugovima

Ruski hor „Aleksandrov“ u Srbiji je nastupao 11 puta, a poslednji put 2015. u okviru turneje po zemljama u čijem je oslobođenju učestvovala Crvena armija. Tog dana sećaju se mnogi koji su prisustvovali koncertu, budući da su tada mogli čuti veličanstvenu postavu članova ovog hora koji su stradali u prošlogodišnjoj tragediji iznad Sočija.

Prvi nastup hora “Aleksandrov” u Srbiji, posle velike tragedije, održan je sinoć u beogradskom Sava Centru. A juče, prilikom postavljanja spomen-table u beogradskom parku u centru grada, koji će od sad nositi njihovo ime, zapevala je nova postava Akademskog ansambla pesama i igara ruske armije „Aleksandrov“.

Prvo su predstavnici Vlade Srbije, dva vojna orkestra, ruske ambasade i građani koji su došli na otvaranje minutom ćutanja odali počast članovima orkestra koji su poginuli 25. decembra prošle godine u avionskoj nesreći kada su stradala 92 putnika i članova posade, među njima i 64 člana hora Crvene armije. Zatim je otkrivena spomen – ploča sa imenom ansambla “Aleksandrov” od strane rukovodilaca ruskih i srpskih vojnih ansambala “Aleksandrov” i “Stanislav Binički”.

A potom je novoformirani hor “Aleksandrov” izveo i pesme “Sveti rat”, “Tamo daleko”, “Aleksandrova pesma” i “Dan pobede”, a ansambl “Stanislav Binički” kompoziciju “Beograde”.

Izvođenje čuvene srpske pesme sa Solunskog fronta „Tamo daleko“ ostavilo je poseban utisak na sve prisutne. Pogledajte snimak ovog emotivnog i jedinstvenog nastupa nakon kog niko ne može ostati ravnodušan!

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov po kojem je nazvan ansambl bio, ne samo veliki umetnik već i autor himne SSSR i pesme Sveti rat (Ustaj slavenski narode).

Genadi Sačenjuk, rukovodilac hora “Aleksandrov”, je rekao da Srbiju i Rusiju ujedinjuje bratsko prijateljstvo i izrazio zahvalnost Srbiji na tome što je pokazala saosećanje sa njihovim gubitkom. “Želim vam dobro zdravlje, uspeh i mir. Duboko se klanjam čitavom srpskom narodu”, rekao je Sačenjuk.

Izvor:Sputnik, Kurir

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vahida Đedović brutalno razotkrila sve maske današnjeg roditeljstva

Oglasna Tabla

„1 od 5 miliona Užice” organizuje akciju prikupljanja potpisa za obustavljanje sudskog i političkog progona Aleksandra Obradovića

Oglasna Tabla

Podela auto sedišta deci rođenoj u drugoj polovini ove godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prste da poližete: Četiri ideje za posni doručak!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 7. decembar

Oglasna Tabla

KONAČNO: Posle pola veka MOSI igre održaće se u Užicu 2022. godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vladimir iz Sevojna je nestao, nema ni njegovog automobila: Preživeo je moždani udar i živi sam

Oglasna Tabla

Tribina o vaspitnim stilovima roditeljstva (VIDEO)

Oglasna Tabla

Trikovi koji pomažu u čišćenju leda sa automobila

Oglasna Tabla