OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Ruski fitopatolozi u ariljskim malinjacima

Arilje – Udruženje Vilamet i Savez srpska malina zbog sporosti pojedinih institucija koje bi trebalo da se bave stanjem malina, pozvali su ruske fitopatologe da izađu na teren i uzorkuju biljke kako bi utvrdili da li ima bolesti u malinjacima i da li se malinjaci zaista suše.

„Prošlogodišnja cena maline destimulisala je proizvođače koji nisu adekvatno primenili agrotehničke mere koje su stručnjaci savetovali, a mnogi u malinjake nisu ni ušli, pa su zapušteni. Česte prošlogodišnje kiše nanele su dodatne probleme u malinjacima koji su u katastrofalnom stanju”, rekao je Vlade Stanković iz udruženja Vilamet.
On dodaje da nije dovedeno u pitanje nepoverenje u stručnost domaćih fitopatologa i onih koji bi trebalo da se bave stanjem malina u Srbiji, već sporost koja ne ide na ruku malinarima, jer očekuju da ukoliko ima problem da on treba odmah na licu mesta da se rešava.
„Ruski fitopatolozi izašli su na teren i za 15 dana očekujemo izveštaj. Stanje u malinjacima je alarmantnoi smatram da smo već zakasnili, ima prisustvo bidimela, pucanja stabala usled manje i nedovoljne zaštite kao i nedovoljnog odvodnjavanja i navodnjavanja, truleži korena, ali pravu i tačnu situaciju imaćemo za oko dve nedelje”, kaže Stanković.

Prema njegovim rečima ako cena ove godine bude nisa, srpske maline neće biti u Arilju.

„Malinari treba da obnavljaju malinjake sertifikovanim sadnim materijalom, čije troškove i sa subvencijama ne mogu da pokriju ako je akontna cena maline 120 dinara”, dodaje Stanković.

Izvor: GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ARLEMM u Beogradu – prvi onlajn festival klasične muzike u zemlji

Oglasna Tabla

Država isporučila opremu i lekove, ali nedostaju namirnice, energenti i sredstva za dezinfekciju

Oglasna Tabla

Ršumović: „Šta nam sve deca gledaju na privatovizijama, još i dobro prolazimo!“

Oglasna Tabla

Kako će izgledati nastava u septembru, ministar otkriva detalje

Oglasna Tabla

Ovo je planina na koju se Sveti Sava popeo sa velikom mukom, a po tome je i dobila ime: Mučanj postaje sve atraktivnija turistička destinacija u Srbiji

Oglasna Tabla

Njena kuća je sređena već u 7 i 20: Zlatna pravila mame šestoro dece za dom bez nereda

Oglasna Tabla

Bolnice u Srbiji prepune, zdravstveni radnici na izmaku a pik se tek očekuje

Oglasna Tabla

Stiže spas: Vakcina protiv korone već u septembru? Testiranje u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Iz Čigote apeluju za pomoć

Oglasna Tabla