21.1 C
Uzice
август 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Ruski fitopatolozi u ariljskim malinjacima

Arilje – Udruženje Vilamet i Savez srpska malina zbog sporosti pojedinih institucija koje bi trebalo da se bave stanjem malina, pozvali su ruske fitopatologe da izađu na teren i uzorkuju biljke kako bi utvrdili da li ima bolesti u malinjacima i da li se malinjaci zaista suše.

„Prošlogodišnja cena maline destimulisala je proizvođače koji nisu adekvatno primenili agrotehničke mere koje su stručnjaci savetovali, a mnogi u malinjake nisu ni ušli, pa su zapušteni. Česte prošlogodišnje kiše nanele su dodatne probleme u malinjacima koji su u katastrofalnom stanju”, rekao je Vlade Stanković iz udruženja Vilamet.
On dodaje da nije dovedeno u pitanje nepoverenje u stručnost domaćih fitopatologa i onih koji bi trebalo da se bave stanjem malina u Srbiji, već sporost koja ne ide na ruku malinarima, jer očekuju da ukoliko ima problem da on treba odmah na licu mesta da se rešava.
„Ruski fitopatolozi izašli su na teren i za 15 dana očekujemo izveštaj. Stanje u malinjacima je alarmantnoi smatram da smo već zakasnili, ima prisustvo bidimela, pucanja stabala usled manje i nedovoljne zaštite kao i nedovoljnog odvodnjavanja i navodnjavanja, truleži korena, ali pravu i tačnu situaciju imaćemo za oko dve nedelje”, kaže Stanković.

Prema njegovim rečima ako cena ove godine bude nisa, srpske maline neće biti u Arilju.

„Malinari treba da obnavljaju malinjake sertifikovanim sadnim materijalom, čije troškove i sa subvencijama ne mogu da pokriju ako je akontna cena maline 120 dinara”, dodaje Stanković.

Izvor: GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uz prelep ambijent pobeda Slobode na početku sezone

Oglasna Tabla

Četvrt veka institucionalne podrške Užica mladim umetnicima: Izložba „Oni koji dolaze“

Oglasna Tabla

Galerija Reflektor: Izložbe radova Nine Milivojević i Nikole Radosavljevića

Oglasna Tabla