Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Rusija ukida ograničenja na uvoz svinjetine iz Srbije?

Srbija i Rusija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz srpske svinjetine u Rusku Federaciju, koje je Moskva uvela u avgustu prošle godine zbog pojave afričke svinjske kuge u pojedinim delovima Srbije.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bogdan Igić razgovarao je u Moskvi sa šefom ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Sergejom Dankvertom o mogucćem ukidanju ograničenja na uvoz srpske svinjetine u Rusiju.

„Na sastanku smo razmotrili dve stvari — prva stvar je bila oko programa ’Argus fita‘, koji se pre svega odnosi na izvoz naših poljoprivrednih proizvoda — voća i povrća — Ruskoj Federaciji i druga stvar je bila razgovor direktorke Uprave za veterinu i mene sa gospodinom Dankvertom o afričkoj svinjskoj kugi koja je proglašena u Srbiji na jednom delu teritorije. Ovom prilikom smo se dogovorili da naša strana u narednom periodu pošalje sve podatke koje ima oko regionalizacije afričke kuge svinja u Srbiji, kako bi se omogućio nesmetan izvoz mesa ka Ruskoj Federaciji“, rekao je Igić za Sputnik.

Srbija se opredelila za regionalizaciju, odnosno zoniranje područja koja su zahvaćena ovom bolešću. Naredba srpskog Ministarstva poljoprivrede podrazumeva da iz zaraženog područja svinjetina ne može da se izvozi, dok su ostala područja slobodna.

„Sledeći korak je da mi preko Ministarstva spoljnih poslova i ruske ambasade u Beogradu pošaljemo mapu regionalizacije bolesti afričke kuge svinja kako bi se oni upoznali sa tim da u regionima sa proizvodnjom mesa, poput Vojvodine, nemamo ovu bolest i da bi naši proizvođači mogli nesmetano da izvoze“, dodao je Igić.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljevicć dodaje da će srpski eksperti u narednom periodu imati „vrlo važan sastanak vezan za afričku kugu svinja i definisanje daljih koraka“, a takođe da predstoji i sagledavanje iskustava, s obzirom na to da od 2010. godine Ruska Federacija ima problem sa afričkom kugom svinja i da ima mnogo više iskustva u tom pitanju.

„Naravno, i mi imamo neka iskustva i saznanja, i važno je da razmenimo mišljenja. To će nam pomoći da kroz ovu regionalizaciju — mapu rasprostranjenosti te bolesti koju ćemo proslediti Rusiji — relaksiramo celu priču oko izvoza svinjskog mesa ka Ruskoj Federaciji, a generalno i na druga tržišta“, rekao je Milosavljević.

Izvor:Sputnik Srbija /foto:ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Od ponedeljka Zelena pijaca u Užicu zatvorena

Oglasna Tabla

Ljajić: Stvaramo uslove da 2020. krenemo sa 5G internetom

Oglasna Tabla

Nova 82 slučaja koronavirusa u Srbiji, ukupno 741

Oglasna Tabla

SJAJNE VESTI IZ KINE: Proglašen kraj epidemije korona virusa!

Oglasna Tabla

Od danas prodavnice vikendom rade do 14.30

Oglasna Tabla

Novovaroški privrednici besplatno šiju maske

Oglasna Tabla

Novi slučaj obolelog od korona virusa u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

„Vi što ste danas išli da se šetate, imate li grama mozga“: Dr Danica Grujičić očitala bukvicu svima onima koji su iskoristili lep dan

Oglasna Tabla

Rusi napravili preparat za lečenje korone: Naučnici razvili preparat koji blokira upale, na bazi ovog leka

Oglasna Tabla