19.3 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA Uncategorized VESTI IZ OKRUGA

RUSI SU DOŠLI: ČUVENI VOJNI ZIL-157 U ARILJSKOM SELU

U ariljskom selu Bjeluša zatekli smo nesvakidašnji prizor – kamion ZIL-157 koji je tokom hladnog rata bio ponos sovjetske industrije. Korišćen je, između ostalog, kao tegljač ili nosač raznih raketnih sistema i često je bio na vojnim paradama u Moskvi.

Ovaj „oldtajmer“ kog smo sreli ima pogon na svih šest točkova, odnosno na sve tri osovine, a postoje i modeli sa pogonom na osam točkova ili četiri osovine. Na internetu se mogu videti snimci kako razna ZIL vozila savlađuju neverovatne terene, sneg  visine jednog metra ili rečna korita, a Rusi za njih kažu da im ne trebaju putevi, jer idu svuda.

Kako smo saznali, nakon što je JNA rashodovala ove kamione, mnogi od njih su završili u ivanjičkom i ariljskom kraju, jer je ovde razvijena prerada drveta, a oni su idealni za šumarske poslove. Osim pomenutih performansi poseduju čekrk za samoizvlačenje koji se može koristiti za izvlačenje trupaca.


   
TROŠI KAO RUSKO VOZILO

Mnogi naši građani koji su služili vojsku u JNA svakako se sećaju ZIL kamiona.  Vojnici su za njih, u šali, govorili da uvek idu u koloni od najmanje dva vozila, jer toliko troše da je potreban još jedan da nosi gorivo za prvog. 

MEŠTANI TVRDE DA JE U PITANJU AMERIČKI „DŽEMS“

U šumovitim predelima ovog dela Srbije još uvek se mogu sresti i legendarni američki „Džems“ kamioni koji su korišćeni za oslobađanje Evrope u Drugom svetskom ratu. Neverovatno zvuči podatak da neki od njih još uvek služe drvosečama, a pričalo se da na pojedinim primercima još uvek stoje rupe od metaka koje su ostale nakon borbi sa Nemcima.

Zbog njih su nastale izreke „vuče kao Džems“ ili „radi kao Džems“.

JNA je, takođe, posedovala ova američka vozila, pa su oni vremenom rashodovani i dolazili u posed stanovništva. Vrlo su slični ruskim kamionima ZIL i verovatno zato su nam meštani tvrdili da je vozilo sa naše fotografije upravo američki „Džems“. 

Ukoliko ste poznavalac ili ljubitelj vojne tehnike i istorije, slobodno možete u komentarima ovog teksta ostaviti vašu procenu da li je kamion tegljač kog smo snimili čuveni ruski ZIL-157, kao što mi mislimo da jeste.                                                                

Piše:Dejan Veselinović
Užice – Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla

Literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Užičko izdavaštvo 30-ti put na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Oglasna Tabla

Likovna izložba“Tri kraljice mira i sloge“ 28. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Nastavak „miholjskog leta“: U utorak jutro sveže, tokom dana toplo, a evo kada nas očekuje preokret

Oglasna Tabla

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla