OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA ПРАВОСЛАВЉЕ

Рука Светог Јована Крститеља: Светиња која је прешла велики пут од Јерусалима до Цетиња

Дуг историјиски пут од Јерусалима, па преко Цариграда, да би стигле у посед крсташких витезова Светог Јована, прешле су три велике светиње: честица Часног Крста, чудотворна икона Пресвете Богородице Филермоса и десница Светог Јована Крститеља.

Након заплењивања ових светиња од стране хришћанских витезова, однете су на Родос, а затим, средином 16.века на Малту. То је разлог због кога су витезови Св. Јована прозвани Малтешким.

У време Наполеонових ратова генерал Малтешког реда је предао светиње на чување православном руском цару Павлу Првом Романову. Свечани пренос светиња са Малте на Царски двор обављен је 20. октобра 1799. године по старом календару. Чуване су на двору Романових у Петрограду одакле су повремено изношене у царски летњиковац у Гатчину. С доласком Бољшевичке револуције 1918. године из Русије их је изнела Марија Фјодоровна, иначе прнцеза из Данске, мајка императора Светог мученика Николаја Другог и пренела их у Копенхаген.

На самрти принцеза Марија их је предала руском Митрополиту Антонију Храповицком, који је ове велике светиње преко Берлина пренео у Београд.
У Београду су као поклон предате краљу Александру Карађорђевићу као знак захвалности руске цркве за пријем великог броја избеглица из Русије.

Рука Светог ЈованаНа краљевском двору на Дедињу светиње су чуване све до 1941. године, када их је краљ Петар Други са патријархом Гаврилом Дожићем оставио Управи манастира Острога на чување.

Републичка власт Црне Горе их је запленила 1952. године и пренела у државни трезор.

Рука Светог Јована Крститеља и део Часног Крста из трезора су предате тадашњем митрополиту Данилу Дајковићу и пренете у манастир на Цетињу, а икона Пресвете Богородице је 1978. предата Државном музеју на Цетињу, где је остала и до данашњих дана.

Извор:Опанак

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas 92 nova slučaja virusa kovid-19 u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Danas je Međunarodni dan retkih bolesti

Oglasna Tabla

Biser koji su speleolozi istraživali još 1920. godine: Stopića pećina na Zlatiboru najposećeniji lokalitet

Oglasna Tabla

Punoletni građani se od 28. aprila prijavljuju za 60 evra pomoći

Oglasna Tabla

Leskovačka mućkalica: Zaštitni znak srpske kuhinje

Oglasna Tabla

„Već je kasno“, upozorenje Dejvida Atenboroa

Oglasna Tabla

Prvo neuroistraživanje u Srbiji: Kako društvene mreže utiču na naš mozak

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 28. februar

Oglasna Tabla

Dva prirodna leka za zdravija pluća: Olakšava disanje i iskašljavanje šlajma!

Oglasna Tabla