Огласна табла
Uncategorized

Ршумова Академија „Сарадници Сунца“

У периоду од 20. до 26. августа 2022. године на Златибору и у Љубишу, биће реализована четврта Академија „Сарадници Сунца”, шестодневни стваралачки камп намењен младим, талентованим песницима из целе Србије и региона. Академија „Сарадници Сунца” је пројекат који по четврти пут реализује Фондација „Ршум” чији је оснивач и председник наш омиљени дечији песник Љубивоје Ршумовић.

Циљ кампа је да окупи децу која се баве литерарним стваралаштвом и да им помогне да кроз игру, креативне радионице и дружење, развијају и усавршавају свој песнички таленат.
Ршумовић истиче како се камп бави „препознавањем надарености за литерарно стваралаштво код деце, али и практичним радом на проучавању феномена и тајни детињства”.
Поред Љубивоја Ршумовића, са децом ће радити и дружити се многи истакнути књижевни и драмски ствараоци, међу којима су: Урош Петровић, Дејан Алексић, Виолета Јовић, Тоде Николетић, Борка Томовић, Бранко Стевановић и други.
Током трајања кампа уз подршку Општине Чајетина, Туристичке организације Златибор и ЈП „Голд гондола Златибор“, деца ће имати прилику и да упознају туристичке локалитете на територији Општине.
У уторак 23. августа на крајњој станици Голд гондоле од 10 часова, заинтересовани могу присуствовати отвореном часу Академије „Сарадници Сунца“, док ће последњег дана кампа, на Краљевом тргу на Златибору са почетком у 12 часова бити одржана завршна приредба, у којој ће поред деце песника учествовати: Љубивоје Ршумовић, Урош Петровић и Бранко Стевановић. Приредбу ће водити Борка Томовић, док ће специјални гост бити Бранислав Росић.
Намера организатора је да Академија „Сарадници Сунца” постане традиционални годишњи догађај, а да се учешће већ наредне године прошири и на децу из дијаспоре.
Пројекат Академија „Сарадници Сунца” подржан је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Чајетина.

Фондација „Ршум” основана је од стране једног од наших најугледнијих песника за децу Љубивоја Ршумовића.
Рођен у Љубишу, на Златибору, 03.07.1939. године. Школовао се у Љубишу, Чајетини, Ужицу и Београду. Дипломирао 1965. године на Филолошком факултету, на катедри компаративне књижевности. Радио у Радио-телевизији Београд, као новинар сарадник, и уредник у Програму за децу и Документарном програму. Познате су његове емисије: „Уторак вече – ма шта ми рече“, „Хиљаду зашто“, „Хајде да растемо“, „Двоглед“, „Испеци па реци деци“, „Приче о људима и наравима“,„Фазони и форе“… Био је уредник у Издавачком предузећу „Књижевне новине“, а потом директор Позоришта Бошко Буха. Објавио је деведесет књига, углавном за младе људе. Преведен је на више језика, а његов „Буквар дечјих права“, преведен на енглески, добио је награду УНЕСКО-а, на конкурсу за књигу која пропагира мир и толеранцију. Добио је угледну македонску награду „Табернакул“ за поезију, заједно са Кундером, који је награђен за прозу.
Након вишедеценијског рада са децом и за децу, Љубивоје Ршумовић оснива Фондацију Ршум са идејом подстицања креативности, стваралаштва и индивидуалног развоја код деце. „Сарадници Сунца“ представља први пројекат ове фондације и реализује се у сарадњи са истакнутим уметницима, ствараоцима, педагозима, уз свесрдну помоћ представника локалне управе и  становништвом Општине Чајетина.

 

Извор: Златибор прес

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас променљиво време, локално пљускови

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ово је поштени Гојко из Ужица! Пронашао новац и после два дана трагања нашао власника и вратио

ОГЛАСНА ТАБЛА

ТРИ САСТОЈКА и ојачаћете имунитет на природан начин: Помаже код бољег рада бубрега тако што их чисти

ОГЛАСНА ТАБЛА

Облачно и нестабилно, местимично са пљусковима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Направите сами домаћи кајмак: Оригинални рецепт из Ужица за прави специјалитет на вашем столу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пуњено пилеће бело месо: По бакином мишљењу најлепши ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

ОГЛАСНА ТАБЛА

Заједничком сарадњом до реализације важних инвестиција

ОГЛАСНА ТАБЛА