13.7 C
Uzice
новембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

ROŽANSTVO – TURISTIČKI BISER

Rožanstvo se nalazi na 15 kilometara od Zlatibora. Od davnina je poznato po proizvodnji buradi i kaca. U blizini sela su Stopića pećina i banja Vapa, a kroz Rožanstvo prolazi reka Prištavica. Da je ovo selo postalo pravi turistički biser, govori i činjenica da se poslednjih godina ovde ubrzano razvija seoski turizam. Sve više turista iz velikih gradova, ali i dece školskog uzrasta dolazi u Rožanstvo, koje trenutno ima na raspolaganju apartmane u centru sela, zatim dečije odmaralište Bela breza, kao i seosko domaćinstvo Melović u zaseoku Utrobe.

Na samo 15 kilometara od Zlatibora, selo Rožanstvo pruža turistima pravo božanstvo, kako su to pre mnogo vekova govorili prvi doseljenici u ovim krajevima. Meštanima je na raspolaganju sve – škola, vrtić, dve prodavnice, kafana, mlekara, i sve to u samom centru sela.

Sve više turista iz velikih gradova, ali i dece školskog uzrasta dolazi u Rožanstvo. Leti je ovo selo veoma „živo“, a poslednjih godina zabeležena je povećana gradnja vikend kuća po celom Rožanstvu. Kolektiv OŠ „Drugi šumadijski odred“ iz Markovca kod Velike Plane ovih dana boravi u Rožanstvu. Odseli su u apartmanima u centru sela. Kažu, za Rožanstvo su čuli putem interneta, došli su i ostali oduševljeni.

„Ovde je jako lepo, takođe smo lepo prihvaćeni od strane meštana, smeštaj je prelep, komfor je izuzetan. Išli smo do Stopića pećine, do Sirogojna, šetali so proplancima. Međutim, svaki put je asfaliran, izuzetno je lepo uređen ambijent“, kaže sekretar OŠ „Drugi šumadijski odred“ iz Markovca.

Po četvrti put za redom, u dečijem odmaralištu Bela breza održava se kamp realnog aikida. Ovih dana u kampu boravi oko 90 dece sa trenerima, i to iz Loznice, Beograda i Batajnice. Za Rožanstvo imaju samo reči hvale.

„Ovde imamo jedan objekat koji nam pruža sve ogućnosti za kvalitetne i dobre treninge, zatim za lepo druženje. Deca su ovde bezbedna, malo izolovana, što nama u ovom slučaju odgovara. Ovde imamo sve što nam je potrebno, čak ima i jedan zatvoren bazen i natkriveno igralište. Sa druge strane, Zlatobor je prelepa planina, čist je vazduh, zdrava hrana, ima šta da se vidi u okruženju i to je, pre svega, razlog zašto dolazimo u Rožanstvo“, kaže Vladislav Pavlović, trener kluba realnog aikida „Gimnazion“.

Zbog dobre putne infrastrukture, ovo selo dobro je povezano sa Zlatiborom, Užicem, Sirogojnom, što je jedan od razloga zbog koga sve više mladih ljudi ovde zasviva porodice, i što se mnogi vraćaju iz grada u potrazi za boljim životom.

 

Izvor:zlatiborpress.rs/Nada Dželebdžić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Našem Nemanji Kovačeviću uručena nagrada „Svetislav Milić“

Oglasna Tabla

Đorđe Balašević doživeo infarkt!

Oglasna Tabla

Uskoro naplata ulaska vozilima u Nacionalni park Tara

Oglasna Tabla

Razvojni psiholog: Uskraćivanje igre zarad ranog učenja veoma šteti deci

Oglasna Tabla

Sprečiti moguće posledice RSV virusa kod dece

Oglasna Tabla

Održana trbina „Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Saslušani osumnjičeni za krađu dokumenata iz srpske fabrike oružja: Trojica Srba i Albanac iza rešetaka 30 dana

Oglasna Tabla

Milutin je ispao iz čamca i stradao: Ronioci pronašli telo Užičanina koji se utopio u Zlatarskom jezeru

Oglasna Tabla

Ističe rok za plaćanje 4. rate poreza na imovinu

Oglasna Tabla