Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Родно и климатски одговорно финансирање на локалном нивоу

Град Ужице наставља сарадњу са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Woman) кроз нови пројекат, који се односи на подршку за увођење родно одговорног буџетирања и ублажавања негативних климатских промена. Током једнодневне обуке за представнике градских управа и организација цивилног друштва говорило се о политикама и праксама за родно одговорну локалну управу, институционалним механизмима, доприносу у борби против климатских промена као и могућностима и изазовима за родно и климатски одговорно финансирање на локалном нивоу.

У оквиру регионалног програма посвећеном родно одговорном буџетирању (РОБ), UN Women планира тестирање развијене методологије за истовремено праћење издвајања за умањење емисија и ублажавање негативних ефеката климатских промена и унапређење родне равноправности на нивоу јединица локалне самоуправе у Републици Србији и Босни и Херцеговини. Сврха ове методологије је да се препознају тачке преклапања и да се кроз РОБ допринесе и раду на отклањању последица климатских промена.

У оквиру ове иницијативе предвиђена је обука за примену методологије, са циљем јачања свест свих који су укључени у буџетски процес о потенцијалном утицају алокација, као и израда родних анализа за програме пољопривреде и енергетике.

Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, у сарадњи са бројним партнерима на националном, покрајинском и локалном нивоу ради на унапређењу родне равноправности и бољем препознавању различитих проблема и потреба мушкараца и жена, а нарочито оних који припадају осетљивим групама, и одговору на њих кроз различите политике и програме.  Једна од кључних области деловања Агенције је и подршка родно одговорном буџетирању (РОБ), у сарадњи са Министарством финансија и Координационим телом за родну равноправност, у складу са Законом о буџетском систему, Законом о родној равноправности и Стратегијом за родну равноправност 2021-2030. године.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Учитељ: Најбољи ђаци су они који први разред почињу “неспремни”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Рукола: Спречава рак, за здравље костију, мршављење, имунитет, вид (рецепти)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Посна пуњена погча: Хрскави доручак или вечера коју ћете волети

ОГЛАСНА ТАБЛА

И флаширана вода има рок трајања, шта треба да знамо?

ОГЛАСНА ТАБЛА

РХМЗ најављује јако захлађење почетком следеће седмице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Прошле године пријављено 860 уједа паса, ко је одговоран: луталице или неодговорни власници

ОГЛАСНА ТАБЛА

У јануару најмања просечна примања била у западној Србији и Шумадији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први пут у свету – италијански лекари „аутотрансплантацијом“ вратили вид слепом човеку

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 26. март 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА