0.2 C
Uzice
децембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

RODITELJ DAVIO NASTAVNIKA

djak

Aranđelovac – Zbog oduzimanja mobilnog telefona učenici osmog razreda S. A., koja ga je, i pored nekoliko opomena, koristila na času matematike, zamalo da strada predmetni nastavnik Miloš Petrović. Njega je posle časova u holu OŠ „Milan Ilić Čiča” u Aranđelovcu sačekao otac učenice Dejan A., koji ga je verbalno i fizički napao, uhvatio ga za vrat i počeo da davi, ispričao nam je nastavnik.

milos-petrovic

– Odjednom sam osetio ruke na vratu i našao se između simsa i prozora u hodniku škole. Pritisnuo mi je jabučicu na vratu, počeo jače da steže i izgovarao „nemoj sa mnom da se igraš… da znaš da ću da te ubijem… naći ću te u Kragujevcu i ubiću te”. (Petrović putuje iz Kragujevca da drži nastavu), sve jače i jače me je stezao. U trenutku kada sam počeo da gubim svest i telo je onako samo počelo da pada niz prozor, on je popustio pritisak, a nešto kasnije je psihologu, koji mu je vratio ćerkin mobilni telefon, rekao da me je malo učio pameti”, vidno uzbuđen opisao nam je nastavnik taj nemili događaj, koji je pokrenuo i druga pitanja, o kojima se ovde godinama ćuti.

I ovaj je slučaj trebalo da bude zataškan, „da novinari slučajno ne saznaju”, čuli smo od nekih nastavnika. On je privremeno i zataškan, jer se incident dogodio još 8. marta, ali je konačno kolektiv pomenute škole odlučio da se oglasi i uputio je saopštenje za javnost u kome se kaže da je „ugled i položaj prosvetnih radnika odavno doveden u pitanje, a ovaj događaj je potvrdio da je situacija alarmantna. Osećamo se nemoćno i ugroženo, pa vas molimo da nam pomognete da zajedničkim snagama informišemo javnost i učinimo sve da vratimo dostojanstvo našoj profesiji”, kaže se u saopštenju škole upućenom javnosti.

U znak protesta protiv nasilja nad prosvetnim radnicima i pružanja podrške kolegi Milošu, sindikat i ceo kolektiv škole je odlučio da organizuje štrajk upozorenja i obustavi rad na prvom času u obe smene, što su podržale i ostale škole u Aranđelovcu.

AZURA

Kako se sve to dogodilo i koji su sve bili koraci u datom slučaju, ispituje policija i pravosudni organi. Prosvetni inspektor Slobodan Jovanović je naložio da se pribave pismene izjave nastavnika matematike, psihologa, razrednog starešine i đaka u prisustvu roditelja, pa će na osnovu toga odlučiti koje će mere preduzeti. Direktor škole Siniša Jovanović tek razmišlja da li će škola podneti krivičnu prijavu protiv Dejana A., koji je, inače, odbio da „Politici” da izjavu, rekavši da je sve to laž i da će se oglasiti nakon okončanja sudskog postupka.

Iako se ocene maloletne učenice pominju u kontekstu ovog slučaja, jer je nastavniku otac devojčice to rekao na grub način i uz neprikladne reči, on ističe da se uvek borio protiv poklanjanja ocena i fabrikovanja vukovaca, što je već višegodišnja praksa, ne samo u aranđelovačkim školama. Međutim, zbog nasilja ovakve vrste, zavladao je strah među prosvetarima i oni linijom manjeg otpora povlađuju i deci i roditeljima.

Miloš sada leči rane ne od posledica davljenja, već od poniženja. Nije mislio, kaže, ni kod lekara da ide, ali su ga kolege odvezle u Hitnu pomoć i kod hirurga koji su konstatovali da se vide otisci prstiju od posledice davljenja i da na desnoj i levoj strani vrata ima oguljotine. To će proći, ali sukob i nerazumevanje roditelja i nastavnika se sve više produbljuje. 

Izvor:politika.rs/Autor:Lj.Stojanović/foto:lična arhiva

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vremenska prognoza za nedelju – 15. decembar

Oglasna Tabla

(VIDEO) Turbo-punk-folk-wellness-spa koncert: “Brkovi” oduševili užičku publiku

Oglasna Tabla

Pušteni iz pritvora osumnjičeni u slučaju „Prvi partizan“

Oglasna Tabla

Kremast i mlečan sutlijaš kakav je samo baka znala da napravi

Oglasna Tabla

Velike kazne za neodgovorne vlasnike domaćih životinja i kućnih ljubimaca

Oglasna Tabla

Majk Tajson oduševljen srpskom slikom: umetnik iz Užica ovekovečio boksera na lipovoj dasci!

Oglasna Tabla

Koliko će nas u 2020. koštati registracija automobila?

Oglasna Tabla

Turski vozač kamiona „zaglavljen“ u Sevojnu već sedam dana, naši policajci mu napisali kaznu od 11.500 evra

Oglasna Tabla

Šajkača se ne skida čak ni pred kraljem – kako je Moma Kapor objasnio suštinu Srba

Oglasna Tabla