ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Rodila sam je zdravu, a krstila u bolnici uz strašnu dijagnozu: Sofijin život košta 2 miliona dolara

Beba Sofija Markuljević (1) boluje od spinalne mišićne atrofije, retke, progresivne i smrtonosne bolesti. Ova bolest manifestuje se gubitkom osnovnih životnih fukcija, kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje, a deca sa ovom dijagnozom žive najviše dve godine.

Kada se rodila, bila je zdravo dete, i, kako priča njen otac Stefan Markuljević, dobila je visoku ocenu – 9.

– Međutim, u drugom mesecu primetili smo da slabije pomera ruke nego inače. Mislili smo da je neki nerv ili se ulenjila pošto se ugojila, ali u domu zdravlja dobijamo uput za neurologiju u Tiršovoj. Ništa nam nije bilo jasno. Doktor nas je posle 3 dana obavestio da sumnja na strašnu dijagnozu i da budemo jaki – kaže za Telegraf.rs Sofijin tata.

Prvi šok zbog saznanja za dijagnozu je prošao, priča Stefan dalje.

– Sada smo bolje i svesni smo da moramo da se borimo. Sofija prima terapiju u Srbiji koja joj pomaže da bolest ne napreduje velikom brzinom. Bogu hvala za sada nema problema sa respiratornim organima, ali što se tiče pokretljivosti tela, tu smo jako loši. Sa svojih 10 meseci Sofija jos ne drži glavu, ne može da je odigne ni malo, noge ne pomera, ne sedi, ne puzi – objašnjava Markuljević.

Do sad je, kako kaže, prikupljeno oko 200.000 evra. I mada je to zaista ogromna cifra, opet je mizerno mala za ono što je Sofiji potrebno.

– Lek možemo da primimo do druge godine, što znači da imamo 12 do 13 meseci, ali bolest je progresivna i svaki dan ostavlja neke posledice, pa je potrebno novac prikupiti što pre – poručuje otac male Sofije.

A kakav su zaista šok doživeli kada im je saopštena Sofijina dijagnoza, pretočila je u reči majka ove predivne devojčice.

– Kada očekujete dete, prva misao vam je svakako „samo neka je živo i zdravo“. Iako sve deluje skroz normalno, nekada ne možete znati šta vas čeka. Ne možete ni da zamislite da ćete dete krstiti u bolnici, iščekujući najstrašniju dijagnozu. Nisam tada, kao majka, osećala da sa mojim detetom nešto nije u redu. Pa, izgledala je potpuno normalno, kao i sve druge bebe! – napisala je Tamara.

Kako je dalje opisala, kada je načula da lekari sumnjaju na spinalnu mišićnu atrofiju, pomislila je da to ne zvuči tako strašno.

– Mislila sam, poslaće nas kod nekog fizioterapeuta, radićemo vežbice, mora da bude dobro… Ali, nije bilo. Zahvaljujući našem doktoru, kao i mnogim drugim ljudima koji su sa nama od početka, Sofija je uspela da dobije lek koji je jedini dostupan u Srbiji (lek je jedan od najskupljih na svetu, a terapija košta oko 500.000 evra godišnje). Međutim, ni sada sa svojih 10 meseci, ona ne može da drži glavu u potpunosti, ni da je odigne, ne moze da sedi, ne može da puzi, da se okrene samostalno, niti može da pomera nogice – objasnila je Sofijina majka.

Ono što ohrabruje upravo je lek koji je registrovan samo u Americi, a čija je cena 2.1 miliona dolara.

– Ne mogu ni da zamislim koliko je to novca, a verujem da je to ogromna suma čak i za one koji te milione imaju. Kažu ljudi, budite jaki, zbog nje… Kažu, mladi ste, imaćete još dece (kao da je ovo neka generalna proba koja, eto, iz nekog razloga nije prošla najbolje). Znam ja da moramo da budemo jaki, ali ne znam način da tu nenormalno veliku sumu novca prikupimo u ovo ludo vreme, kada je toliko bolesnih ljudi. Znam samo da moramo da pokušamo, jer ovaj lek može da se primi najkasnije do navršene druge godine života, posle je kasno – napisala je Tamara.

Pomozimo Sofiji da pobedi životnu bitku.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 797 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human797 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000043054-91

Uplatom na devizni račun: 160600000004310147
IBAN: RS35160600000004310147
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Izvor: telegraf.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Вруће и спарно, могући пљускови са грмљавином

Дачић: Убица полицајца ликвидиран у околини Лознице, поново пуцао на полицију

“YUGOTON” поново у Градском културном центру

Постигнут договор између Владе и пољопривредника

Нове цене горива

Све је спремно за највећи карневал на води: На сплаварење Дрином од Перућца до Рогачице стижу гости из свих крајева Србије и Европе

Заплењено више од осам килограма кокаина, новац, аутомобили…

Отворена изложба “Димитрије Туцовић-раднички витез”

Обезбеђена средства за још 400.000 паметних бројила