2.3 C
Uzice
децембар 7, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

ROĐENI NA DANAŠNJI DATUM: MIHAILO MILOVANOVIĆ (1879 – 1941)

malina gif

Životni moto užičkog slikara Mihaila Milovanović, čiji se legat nalazi u Narodnom muzeju Užice, nije samo rečenica kojom se čovek teši i hrabri u životu, već i naslućena sudbina. Zaborav u koji je nasilno gurnut u toku i nakon Drugog svetskog rata, ćutanje skoro tri decenije ne samo o radu već i postojanju, povratak u kataloge i izložbe, štampanje jedinog romana, šest decenija nakon streljanja — rehabilitacija, podseća na mnogobrojne istorijske greške našeg naroda. Jedno je kad je na stranicu istorije jednog naroda upisan odnos sa drugim narodima, a sasvim drugačije se tretira i zove odnos sopstvenog naroda prema zaslužnim pojedincima.

Mihailo Milovaiović rođen je 8. marta 1879. u selu Gostinica kod Užica. Kad je bio u drugom razredu osnovne škole umire mu otac, pa je nekoliko godina služio u selu. Nakon toga, u 14—15 godini, kako navodi istoričar umetnosti Gordana Lazić, odlazi u Valjevo da uči kamenorezački zanat. U Valjevu se nastavlja njegovo obrazovanje, mada je zbog preležanog zapaljenja pluća, po savetu lekara, morao da se kloni kamenorezačkog zanata. U valjevskom listu „Podgorje“ štampani su i njegovi prvi stihovi.

Nakon odsluženog vojnog roka odlazi u Beograd s namerom da upiše slikarstvo. Po rečima istoričara umetnosti Katarine Dogandžić Mićunović, veruje se da je u Valjevu upoznao Dragomira Glišića, slikara i kasnije, ratnog druga u Prvom svetskom ratu i da je to poznanstvo uticalo na Milovanovićevo opredeljenje da se umesto kamenorezačkog zanata opredeli za slikarstvo. Iz Beograda, skupivši dovoljno novca kreće u Minhen. U Minhenu prvi put ima priliku za profesionalno slikarsko usavršavanje u ateljeu Antona Ažbea, koji su pohađali mnogi srpski slikari iz tog perioda, među kojima su i Nadežda Petrović, Beta Vukanović, Đorđe Mihajlović, Kosta Miličević, Miloš Golubović, Milan Milovanović, kome su nakon Drugog svetskog rata pripisali mnoge radove Mihaila Milovanovića, i mnogi drugi. 27. oktobra 1905. Mihailo Milovanović upisuje minhensku slikarsku akademiju, prvo kod profesora Herteriha a zatim kod Huga fon Habermana. Školovanje u Nemačkoj ispunjeno materijalnom oskudicom i prihvatanjem raznih poslova i izvan njegovog poziva slikara jedno je od zala koja su ga od rođenja pratila. Nemački impresionizam Milovanovićevih dela je izrazit na slikama „Zeleni predeo“ (1905), „Doručak“ (1906/7), „Majka i dete“ (oko 1910).

Po izbijanju prvog Balkanskog rata, Mihailo se, pročitavši vest u nemačkim novinama, vraća iz Minhena u Srbiju i prijavljuje se Okružnoj komandi u Užicu, gde ga raspoređuju u Drinsku diviziju drugog poziva. Uspomene sa ratišta opisuje u svom jedinom romanu „Lendina vodenica“ gde su izraziti literarni i istorijski zapisi isprepletani, strahote umetnikovog viđenja jednog rata, kada je prvi put s vojskom prešao Albaniju prilikom prvog i jedinog izlaza Srbije na Jadransko more, zajedno sa svojim zemljacima, Valjevcima i Podrinjcima zauzmajući varošicu Lješ na jadranskoj obali. Nakon završetka prvog Balkanskog rata, povratka s vojskom preko Soluna u Skoplje, učestvovao je i u drugom Balkanskom ratu. Iz ova dva rata, osim Milovanovićevih sećanja nema puno istorijskih dokumenata, ali su ostale sačuvane njegove slike „Turci na Kumanovu“. „Artiljerci“, „Vojnik sa šarsnicom“, dela koja njegov opus vraćaju realizmu.

Nakon ova dva rata, oduševljen Rusijom nosi se mišlju za odlaskom u Moskvu ili Petrograd, ali životni put ipak vodi u Prag gde nastavlja svoje slikarsko usavršavanje. U Pragu upoznaje i svoju buduću suprugu Valpurgu – Valu Salaškovu. Među dokumentima koji govore o njegovom boravku u Pragu je i fotografij a njegovo ateljea, na kojoj se vidi i slika „Moderna Hetera“, koja je uništena ili nestala u njegovoj kući koju je kasnije sazidao u Gostinici. Iz ovog perioda sačuvana je slika „Portet žene u narodnoj nošnji“. Kao i mnogi srpski intelektualci tog doba, zahvaćen je idejom panslavizma, čak je i na nekoliko panslavističkih skupova bio učesnik kao guslar. Njegov sin Momčilo Milovanović sačuvao je nekoliko svilenih ukrasnih trobojki koje su na skupovima nosili panslavisti, zadenute u rever, kao izraz želje za ujedinjenjem slovenskih naroda. Još jedno zlo zadesilo je Mihajla Milovanović — zbog jedne komitske fotografije iz balkanskih ratova, austrijske vlasti su ga uhapsile, i, opisujući današnjim izrazima, filmski beg iz zatvora uz pomoć prijatelja Čeha, preko Nemačke, zatim s ruskim pasošem preko Varšave, Odese, Crnim morem i Dunavom, čamcem stigao je u Prahovo. Gotovo u istom momentu, sa dolaskom u Srbiju, našao se 18. septembra 1914. godine u štabu svoje Drinske divizije drugog poziva, 20. avgusta 1914. godine. Radomir Putnik, potpisao je uredbu „Pravila o ratnim slikarima“, kojom je Vrhovna komanda srpske vojske prvi put ustanovila vojnu dužnost — „ratni slikar“.

Verovatno jedina vojska u svetu, a sigurno u Evropi, srpska vojska je svoje slikare stavila pod svoju službu i službu svog naroda da, na linijama fronta i iza njih, u granicama mogućnosti prave skice ili slike o ratu i ratnim dešavanjima. Zajedno sa srpskom vojskom po drugi put prelazi Albaniju. 1917. pri Vrhovnoj komandi u Solunu se formirala institucija ateljea ratnih slikara u kojem pored Milovanovića, stvaraju i Kosta Miličević, Živorad Nastasijević, Miloš Golubović i drugi. Nadežda Petrović i Beta Vukanović su u to vreme u Sanitetskoj službi. Posle rata, učesnik je i prve posleratne izložbe ratnih slikara održane u Parizu 1919, a zatim i u Beogradu iste godine. Slike sa ratnom tematikom i porteti vojskovođa Prvog svetskog rata otkupilo je tadašnje Ministarstvo vojno, ali najveći broj tih dela stradao je u bombardovanju Beograda 1941. godine.

Mihajlo Milovanović se 1920. vraća u Užice. U rodnom selu Gostinica, u Tuku, napravio je porodičnu kuću. Istovremeno sa slikarskim radom u Tuku i Beogradu, uradio je veliki broj spomen ploča palim borcima, spomenika, ikonostasa u mnogobrojnim crkvama. 1938. imao je i dve samostalne izložbe, prvo u Beogradu, potom u Novom Sadu.

Miran period života navršava se početkom Drugog svetskog rata. Dolaskom Nemaca u Užice, počinje ponovo mučan period istorije u kojem je Milovanović uzeo učešće na strani svog naroda. Budući da je govorio nemački, pozivajući se na prijateljstvo sa ocem nemačkog pukovnika sa kojim je zajedno studirao slikarstvo u Minhenu, na osnovu brojnih svedočenja preživelih i njihovih srodnike, spasao je veliki broj Užičana od nemačkih odmazdi. U svojim šezdeset drugoj godine života, ne priklanjajući se ni četničkom ni partizanskom pokretu, dočekao je da ga sopstveni narod, s petokrakom na kapi uhapsi, i 28. novembra 1941. kao „narodnog izdajnika“ pod optužbom da je engleski špijun strelja. Mesec dana nakon streljanja u Krčagovu, njegova žena Vala je uspela da ga prenese i pokopa u rodno selo.

Posle rata sva imovina mu je konfiskovana a porodična kuća poznatija kao Milovanovića vila bila je do skoro skladište vojne opreme i hemikalija za vojne potrebe a kuća je još uvek u vlasništvu Vojske Srbije. Najveće zlo koje je ovog slikara zadesilo, jeste smrt od ruke svog naroda, a još više i to što ga je taj isti narod skoro zaboravio. Nijednom rečju nije se pominjao sve do 1964. kada ga Lazar Trifunović pominje u svom delu „Ratni slikari 1912—1919“. Zahvaljujući istraživanjima Katarine Ambrozić (Umetnička baština Srba, 1984), Jasne Jovanov (Minhenska škola i srpsko slikarstvo, 1985) Milovanovićevo delo se više ne posmatra isključivo kroz prizmu ratnog slikarstva. Od svih njegovih dela oko 170 je sačuvano, najviše zahvaljujući porodici koja je ostala vlasnik oko pedesetak dela. 2001. godine u Gradskoj galeriji Užice priređena je izložba posvećena Mihajlu Milovanoviću, a 1998. izdat je i njegov jedini roman „Lendina vodenica“. Tek 2007. na zahtev užičkog publiciste Đorđa Pilčevića, koji je i autor obimne monografije o Milovanoviću, Okružni sud Užice doneo je odluku o njegovoj rehabilitaciji.

U studiji istoričarke umetnosti Gordane Lazić objavljene u „Užičkom zborniku“, navode se njegove reči koje je citirao profesoru Uskokoviću:

„Jugoslovenska nacinalna umetnost ne stvara se ni u Parizu niti u kojem drugom umetničkom centru, do samo jedino na našem rođenom tlu i to zahvatajući punim pregrštima iz dubine duše naroda i njegovog života.“

Za kraj, o njegovom rodoljublju dovoljno govori i prva strana Kataloga za izložbu slika u velikoj sali Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ u kojoj je Milovanović izlagao 1938. ciklus slika „Srbija u ratu i miru“, na kojoj je ispisao stihove:

„Srbijo majko
Pokušah da naslikam
Lice tvoje i dušu tvoju…
I zaneh se u krilu tvom
Opjanjen ljubavlju
Zasjenjen ljepotom tvojom … “

Dao je za svog života Mihajlo Milovanović svojoj zemlji dosta, ratovao za nju, stvarao za nju, jedan je od mnogih koje je narod zaboravio, a zaborav je najgora kletva. „Milovanovića vila“, njegova kuća, u sadašnjem stanju dovoljno govori o tome koliko smo kao narod osetljivi na uspomene i s koliko poštovanja govorimo o onima koji su stvarali istoriju i kulturu kojom se toliko ponosimo.

Izvor:http://pasaz.rs/Autor teksta: Milunka NIKOLIĆ
Uz saglasnost urednika, preuzeto sa: https://www.facebook.com/sremskiugrinovci/posts/976114865852239,
Foto: Riznica srpska , M.Nikolić- privatna arhiva

 

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Podela auto sedišta deci rođenoj u drugoj polovini ove godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prste da poližete: Četiri ideje za posni doručak!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 7. decembar

Oglasna Tabla

KONAČNO: Posle pola veka MOSI igre održaće se u Užicu 2022. godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vladimir iz Sevojna je nestao, nema ni njegovog automobila: Preživeo je moždani udar i živi sam

Oglasna Tabla

Tribina o vaspitnim stilovima roditeljstva (VIDEO)

Oglasna Tabla

Trikovi koji pomažu u čišćenju leda sa automobila

Oglasna Tabla

Slobodan Šarenac: „Zlatibor je odličan za pripreme sportskih ekipa“

Oglasna Tabla

„Nećemo da trpimo batine“, poručuju užički prosvetari (VIDEO)

Oglasna Tabla