OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Robot ubere malinu za 10 sekundi i jeftiniji je od običnih berača? (VIDEO)

Svaki robot moćiće da ubere 25.000 malina dnevno, čime će nadmašiti radnike koji u osmosatnoj smeni mogu ubrati oko 15.000 malina, tvrde stručnjaci iz Fieldvork Robotic, sa Univerziteta u Plimutu.

Poput deteta koje se trudi ne prosuti supu dok je prinosi ustima, tako izgleda prvi robot za berbu malina na svetu koji pokušava ubrati jedan od zrelih i nežnih plodova. Nakon što odredi zrelost ploda, robot je uzima i čupa sa grma. Oprezno je spušta u deo u skladištenje, a čitav proces za jednu malinu traje oko minuta
Izrada ovog robota koštala je 793.000 evra, odnosno 93 miliona dinara ! Ali, kako piše Guardian, ako bude sve išlo prema planu, ovo je budućnost berbe voća. 
Robot može da ubere 10.000 malina više nego čovek
Naime, svaki robot moćiće da ubere 25.000 malina dnevno, čime će nadmašiti radnike koji u osmosatnoj smeni mogu ubrati oko 15.000 malina, tvrde stručnjaci iz Fieldvork Robotic, sa Univerziteta u Plimutu. 
Ovaj robot isproban je u Velikoj Britaniji gde se poljoprivredni proizvođači bore sa rastućim troškovima rada, a zbog Bregzita im nedostaje i sezonskih radnika. Naime, broj sezonaca iz istočne Evrope se smanjio, delom zbog straha od Bregzita, ali i zbog rastućih privreda Rumunije i Poljske koje su uverile svoje radnike da ostanu u svojim matičnim zemljama.
Robot je razvijen u saradnji s Hol Hanter-om, jednim od glavnih britanskih uzgajivača bobičastog voća, a koji obezbeđuje njihov Tesko, Marks & Spencer i Vaitrouz. Stojeći na visini od 1,8 metara, mašina na točkovima sa robotskom rukom obavlja terenske oglede u stakleniku na farmi Hol Hanter u blizini Čičestera u Zapadnom Saseksu. 
Konačna verzija ide u prozvodnju iduće godine
Vođen senzorima i 3D kamerama, jednim od oblika veštačke inteligencije, hvataljka zumira zrele plodove. Kada radi pod pravim uglom, hvataljka odabire plod za 10 sekundi i manje pa ga ispušta u skladišni prostor gde se plodovi sortiraju prema zrelosti, a pre nego se premeste u skladišta za transport u supermarkete. 
Konačna verzija robota, za koju se očekuje da će ići u proizvodnju iduće godine, imaće četiri hvataljke koje će moći istovremeno brati. 
Budući da se roboti ne umaraju, mogu brati i 20 sati dnevno, a najveći je izazov bio prilagoditi ih različitim uslovima osvetljenja, kaže Rui Andres, jedan od koordinatora projekta u Fieldvorku. 

Andres ističe da farmeri u Velikoj Britaniji obično plaćaju od 1 do 2 funte za kilogram maline koju beru radnici, a robot bi posao mogao obaviti za manje troškova. 
Inspiracija za robot je posao na norveškoj farmi
Ovaj je robot izum dr. Martina Stoelena, predavača robotike na Univerzitetu Plimut, a kojega su inspirisali poslovi na farmi njegove bake i dede u Norveškoj. 
Stoelen se, priznaćete, prihvatio rešavanja problema berbe jedne od najosetljivijih vrsta voća, maline, a nada se da će tehnologija biti pogodna i za druge vrste bobica i za drugo voće i povrće.
Izvor:agroklub.rs
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

KOVID računi se gase 15. avgusta

Oglasna Tabla

IN MEMORIAM: Preminuo Rade Jovanović, direktor JKP „Vodovod Zlatibor“

Oglasna Tabla

Nove mere: Evo šta vas čeka na poslu od sutra

Oglasna Tabla

Čobanin koji čuva jedno od najvećih stada u Srbiji

Oglasna Tabla

“Sledeći put ću samo da ga ŠUTNEM!” Jasmina je našla novčanik na ulici, a kad je htela da ga vrati vlasniku usledio je šok!

Oglasna Tabla

Još danas upis u srednju školu, ove godine elektronski

Oglasna Tabla

Otkazani sabori trubača u Zlatiboru i Guči

Oglasna Tabla

Saopštenje Gro SNS Užice

Oglasna Tabla

Premašeni kapaciteti užičke bolnice za smeštaj obolelih od korona virusa

Oglasna Tabla