13.3 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

ROBOT UBACUJE NOVE CEVI U STARI CEVOVOD

Na pomolu je rešenje ozbiljnog problema dotrajalosti cevovoda za vodosnabdevanje u visokoj zoni Užica. Tu se samo u prošloj godini dogodilo pet velikih havarija: pucale su propale azbestno-betonske cevi usled čega je bez kapi vode ostajalo na hiljade domaćinstava na tom području, a ulice u rupama i raskopane. Sada užički JKP „Vodovod”, koji je velike pare utrošio da sanira posledice tih havarija, preduzima korake i priprema veća ulaganja da dugoročno reši ono što je izgledalo gotovo nerešivo.

Ovaj propali cevovod, pisali smo, dug je oko pet kilometara, proteže se preko pola grada: vodi od fabrike vode brdima preko naselja Pora, Koštica i Gluvaći sve do Kapetanovine. Građen je osamdesetih, kad na ovom potezu nije bilo mnogo kuća. Potom ih je podignut veliki broj, s tim što su neki tada uz taj cevovod (pa i nad njim) gradili svoja stambena zdanja. Kad su počele da pucaju dotrajale cevi, podizan je asfalt i pokretana klizišta, tekle su bujice strmim ulicama i saobraćaj se jedva odvijao raskopanim putevima, a ljudi kuburili bez vode. Kvarovi su se ponavljali, „Vodovod“ je bezmalo dva miliona dinara uložio u te učestale popravke, a ozbiljnije rešenje, uz milionska ulaganja potrebna za zamenu azbestnih cevi na celoj toj trasi, ometala je nemogućnost kopanja u dubinu do cevi na ovom sada gusto naseljenom delu grada.

Ipak u JKP „Vodovod“, kako nam je rekao direktor tog preduzeća Duško Ljujić, ovih dana preduzimaju aktivnosti da problem dugoročno reše.

 – Trasa je veoma teška, ali postoji rešenje. Već smo kroz plan i program rada preduzeća za 2017. godinu predvideli izdvajanje od oko 30 miliona dinara za ovaj cevovod. To je deo potrebnog novca da na tom delu sprečimo buduće probleme, a važan prvi korak – objašnjava Ljujić.

Po njegovim rečima, dotrajalost cevovoda mogla bi da se sanira i bez kopanja, provlačenjem cevi kroz cev, savremenim tehnologijama koje je moguće primeniti. – O tome već vodimo ozbiljne razgovore sa stranim firmama. Recimo, predstavnici nemačke firme „Ludvig Fajfer“ već su dolazili i detaljno snimili kompletan cevovod, peške ga prošli. Njihovi inženjeri rekoše da nisu videli teži teren, dodajući da im je i izazov za rešavanje veći što je teren zahtevniji. Planiraju da polietilenske cevi ovuda provlače kroz postojeće azbestno-betonske i tako reše problem. Prvi im je način da robot uvlači te plastične dok uništava azbestne, a drugi da ubacuju novu cev a da ostane stara kao spoljna obloga. Oni će krajem februara javno prezentovati svoj predlog, videćemo koliko će ceo posao koštati. I predstavnici firme „Ind eko“ iz Rijeke takođe su obišli ovaj teren, uzeli dokumentaciju i daće svoje rešenje. Od budućeg izvođača tih radova tražimo da se radi fazno, u zavisnosti od sredstava kojima raspolažemo, uz uslov da maksimalni prekid u vodosnabdevanju domaćinstava ne bude duži od tri dana – kaže direktor JKP „Vodovod“.

Ljujić očekuje da bi cena ovih poslova po kilometru cevovoda mogla da bude od 30 do 40 miliona dinara. Vodovod računa i na pomoć grada Užica, pa i države. – Ideja je da dobijemo ponude izvođača pre raspisivanja konkursa (možda u martu) u Direkciji za vode, na koji bismo konkurisali da nam država ovaj poduhvat pomogne sa polovinom potrebnih sredstava. Ne bude li te pomoći, Vodovod bi sam mogao da finansira ali uz minimum 10 odsto veću cenu vode za potrošače od sadašnje. Tako bismo u predstojeće tri-četiri godine zahtevan posao na cevovodu u visokoj zoni grada mogli da završimo, što bi bilo rešenje za narednih pola veka – ističe naš sagovornik.

Na području Užica, dodaje on, sveukupno ima oko 400 kilometara cevovoda, od čega je oko 50 kilometara azbestnih cevi koje su dotrajale. Delom su problematične i čelične cevi, kakvih ima na području Sevojna i tu je već urađen projekat za njihovu rekonstrukciju, ali je sada prioritet cevovod u visokoj zoni grada.

 Izvor: http://politika.rs /foto:Užička nedelja

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla