14.8 C
Uzice
октобар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

RIZIKOVALA ŽIVOT DA POSTANE MAJKA: UŽIČANKA KRISTINA KLJAJIĆ POSLE DRAME KAŽE DA JE NAJSREĆNIJA NA SVETU

Rizikovala sam život da bih rodila dete. Ima li iko srećniji od mene, kaže u užičkom porodilištu Kristina Kljajić (29), koja je hrabro prebrodila nesvakidašnji put i rodila zdravu devojčicu. Posle neuspešnih godina da zatrudni prirodnim putem, ova Užičanka se odlučila na vantelesnu oplodnju. Prihvatila je da joj se odstrane oba jajovoda, svesna da ako ne uspe vantelesna oplodnja, nikada neće moći da zatrudni. Aprila ove godine u klinici u Višegradskoj u Beogradu ubačena su joj tri embriona. Nedugo potom jedan je uginuo.

 – U trećem mesecu trudnoće javila se u bolnicu zbog bolova. Prethodno su lekari u Beogradu konstatovali trudnoću, odnosno postojanje samo jednog embriona u šupljini – priča dr Vladislav Tripković, načelnik Ginekološkog odeljenja užičke bolnice, koji je s primarijusom Radetom Markovićevm u sredu ujutro uspešno obavio carski reza. Kristina je prihvatila da joj se odstrane oba jajovoda, svesna da ako ne uspe vantelesna oplodnja, nikada neće moći da zatrudni.

as7ktkqturbxy8yotllyjy5nwq3ogq2mwq4mjewnwnmognmotq1yzy0ni5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Zbog bolova i krvarenja, Kristina je u jedanaestoj nedelji trudnoće morala na operacioni sto.

– U materici je bio vitalan plod, ali je na rogu materice postojao još jedan plod koji je svojim razvojem doveo do prsnuća tog dela materice. Kristinin život je visio o koncu – seća se dr Marković.

Lekari su bili u dilemi: da li odstraniti i bebu koja je bila u drugom delu materice i tako spasti Kristinin život ili rizikovati život i majke i bebe.

– Nije nimalo lako prelomiti u tom trenutku. Rekonstruisali smo rog materice, odstranili embrion iz stomaka s prsnutim delom materice i pružili šansu ženi da iznese trudnoću do kraja. Sve uz ogroman rizik – ukazuje dr Tripković.

Posle neizvesnosti, Kristina Kljajić je prekjuče postala majka zdrave devojčice Đurđe, koja je na svet došla s tri kilograma i 350 grama.

– Ispunio mi se životni san, postala sam majka. Nemam reči da opišem svoju sreću – rekla je Kristina tek što su joj prineli dugo čekano čedo.

Jednom u sto godina

Za sto godina, koliko postoji porodilište u Užicu, nikada se ništa slično nije desilo.

– Radim 35 godina, ali nisam ovako nešto još video, da se uradi otvorena operacija na materici s postojećom trudnoćom i da se trudnoća iznese do kraja – kaže dr Marković.

Izvor: blic.rs/V.Lojanica

output_bkzdes

 

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla