9.3 C
Uzice
април 25, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

RHMZ: Očekuje se veoma toplo i suvo leto

Jedno od 10 najtoplijih leta u Srbiji, prema prognozama, počelo je, a iako prvi dani ovog godišnjeg doba nisu bili temperaturno nepodnošljivi, iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda najavljuju da će letnji meseci biti veoma topli.

Tropskih dana, kada će temperatura biti iznad 30 stepeni, u nižim predelima biće od 35 do 55, dok će ih na planinama biti od 9 do 12 takvih dana. Prema najavama meteorologa, i noći će biti vruće, pa su prognoze da će ih biti čak do 20 tropskih. Temperature u julu i avgustu, kako navode, mogle bi da budu za oko dva stepena više u odnosu na prosek.

Na osnovu poslednjih rezultata našeg regionalnog numeričkog klimatskog modela za sezonsku prognozu vremena, a u saglasnosti sa prognozama ostalih centara u Evropi i svetu, očekuje se da leto 2018. godine bude jedno od 10 najtoplijih leta u Srbiji – navode na sajtu RHMZ.

Iako će biti manje kiše od višegodišnjeg proseka u većem delu Srbije, iz ovoga se izuzima jug.

Na jugu i jugozapadu očekuje se prosečna količina. Očekivana suma padavina biće u intervalu od 120 mm do 240 mm u nižim predelima, dok će u brdsko-planinskim predelima ta suma iznositi od 190 mm do 250 mm – navode iz RHMZ.

Kišnih dana tokom leta biće od 18 do 28, a na planinama do 36.

Treba napomenuti da je u brdsko-planinskim predelima moguća i veća količina padavina uslovljena intenzivnijim razvojem konvektivne oblačnosti – piše RHMZ.

Ipak, sam početak leta biće prijatniji, jer prognoza za narednih pet dana za Niš kaže da će maksimalno biti 22 stepena, kao i da će biti oblačno uz moguću kišu. Slično vreme, prema prognozi BBC Weather, očekuje se i u Leskovcu, dok će u Pirotu i Vranju biti takođe maksimalno neki stepen iznad 20.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Saopštenje za javnost povodom Odluke o prenosu Aerodroma Ponikve na Republiku Srbiju

Oglasna Tabla

Užički reli šampion u sastavu prve srpske auto reprezentacije

Oglasna Tabla

Užički arheološki lokaliteti uskoro dostupniji turistima

Oglasna Tabla