ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

РФЗО:Тестирање крпеља о трошку фонда омогућено у државним установама

Држава је омогућила пружање услуге тестирања крпеља у државним установама о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, саопштио је данас РФЗО поводом писања појединих медија да тај фонд не финансира тестирања на бактерију изазивача Лајмске болести. Из РФЗО-а напомињу да се тестирање осигураника на Лајмску болест врши о трошку фонда након процене здравственог радника и издавања упута у Дому здравља и да „искључиво и само лекар одлучује када и које анализе је потребно да осигураник уради“.

Након писања појединих медија да РФЗО не финансира тестирања на бактерију Борелиа бургдорфери, изазивача Лајмске болести, користимо ову прилику да нагласимо да је држава омогућила пружање услуге тестирања крпеља у државним установама о трошку фонда, наглашава се у саопштењу РФЗО-а.

Додају да у случају уједа крпеља осигураник одлази у Дом здравља где се врши преглед и уклањање крпеља од стране доктора.

Здравствени радник који је дипломирао на Медицинском факултету је представник струке и одлучује, а не РФЗО, да ли је потребно да се уклоњени крпељ пошаље на анализу. У случају да донесе одлуку о тестирању крпеља, доктор издаје упут с којим осигураник односи крпеља у државну установу – Градски завод за јавно здравље, где се тестирање крпеља обавља о трошку РФЗО, истиче фонд.

Такође, напомињу да се тестирање осигураника на Лајмску болест врши о трошку фонда након процене здравственог радника и издавања упута у Дому здравља.

Искључиво и само лекар одлучује када и које анализе је потребно да осигураник уради. Тестирање на Лајмску болест о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање може уз упут изабраног лекара, осигураник да обави у већем броју здравствених установа у Србији међу којима су ВМА, Клинички центар Крагујевац, Клинички центар Србије, Институт Батут, Институт Торлак, Градски завод за јавно здравље Београд и заводи и институти за јавно здравље у градовима широм Србије, наводи се у саопштењу.

Посебно указују на то да Републички фонд за здравствено осигурање не може да утиче на одлуку здравственог радника у коју лабораторију ће пацијент бити упућен да обави тестирања, те да уколико је приватна лабораторија, РФЗО не може да покрије трошкове тестирања.

Нити РФЗО може да утиче на жеље пацијената да се подвргне тестирању, иако струка сматра да не треба, закључује се.

 

Извор: ГЗС / Тањуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце