ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

РФЗО: Рехабилитација деце у Чиготи у циљу превенције компликација гојазности

Републички фонд за здравствено осигурање објавио је да обезбеђује рехабилитацију деце о трошку државе у Специјалној болници „Чигота“ на Златибору, ради превенције компликација гојазности, а кроз такозвани „Чиготица програм“.

„Свако треће дете у Србији има вишак килограма што представља забрињавајући податак, обзиром да гојазна деца имају повећан ризик од развоја метаболичких болести као што је дијабетес, а представља и ризик од обољевања у одраслој доби. О трошку РФЗО, рехабилитација се обезбеђује у трајању од 21 дан, а деца и адолесценти између 12 и 18 година два пута могу бити упућени на ову врсту рехабилитације“, изјавила је директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић.

Она је казала да је индикација за рехабилитацију деце у „Чиготи“ дијагностиковање индекса телесне масе већи од 95 одсто или плус две стандардне девијације за пол и узраст.

Лекарска комисија РФЗО даје сагласност за упућивање у „Чиготу“, а деца долазе по упуту који издаје изабрани педијатар који није старији од шест месеци, прецизирано је у саопштењу.

„Ово је јединствени државни пројекат у региону који не подразумева само лечење гојазности већ и својеврсну едукацију о здравом начину живота и мењању навика. Најважнији циљ програма јесте да код младе популације превенирамо компликације гојазности, а то су метаболичке и кардиоваскуларне болести, болести локомоторног система и слично“, изјавио је директор Специјалне болнице „Чигота“ Александар Симић.

Како је прецизирано, до сада је, за 15 година трајања „Чиготица програма“, о трошку РФЗО, а захваљујући стручном тиму Специјалне болнице, рехабилитовано више од 9.000 деце и адолесцената узраста од 12 до 18 година.

Полазници програма могу бити и деца из иностранства чији родитељи сами финансирају њихово лечење.

Н1 Инфо

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији пре подне киша, после подне разведравање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА