ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Резерве крви на минимуму, највише недостају А и 0 крвна група

Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви Србије изјавила је да се резерве крви смањују, а да највише недостају А и 0 крвна група и позитивна и негативна.
Она је за РТС рекла да су тренутно залихе крви на једнодневним, односно једноиподневним резервама, рекла је да су одређени периоди године карактеристични по смањеним резервама крви, као и да је то углавном око празника.

“Зима јесте тај период, односно период празника када се ближе Нова година, Божић. Почео је школски распуст и све то утиче да је мање људи у граду, а такође, с друге стране, знамо да влада доста вирусних и респираторних инфекција, што доводи до тога да одређени број људи који жели да да крв у овом периоду и није могао због здравственог стања”, рекла је Кнежевић. Позвала је свесуграђане, посебно оне који су А и 0 крвна група да дају крв и помогну онима којима је она потребна. На питање да ли је било одлагања операција због недостатка крви, каже да за сада није било одлагања. „Сви програми који су планирани су и реализовани, али не можемо да гарантујемо да се то неће догодити у наредном периоду. Добро је што се одређене операције и не заказују у овом празничном периоду, али никада не знамо шта може да се деси и у новогодишњој ноћи и током новогодишњих и божићних празника на нашим улицама, честе су и саобраћајне несреће”, додаје Кнежевићева.

Она напомиње да се неке резерве остављају за ургентне ситуације и хитна стања. Навела је да ће 1. и 2. јануара Институт за трансфузију крви радити од 8 до 15 часова и истакла да крв може дати свака здрава, одрасла особа од 18 до 65 година, која се на дан давања крви осећа добро, не пије никакве лекове, није у последњих шест месеци имала било какву хируршку интервенцију, ушивање коже и која је одморна и наспавана.

Када је реч о храни и пићу, особа која жели да да крв не сме да пије алкохол последњих шест сати. „Што се тиче хране, ми увек говоримо неки лагани оброк, али бих напоменула да сада је период поста и често се суочавамо са тим питањем да ли особе које посте могу дати крв. Наравно да могу, само је важно увек ту да поменемо да се проверава ниво хемоглобина у крви, па уколико се утврди да је ипак мало ниже од вредности коју тражимо, на што може да утиче и храна, онда одлажемо давање крви за неко краће време”, објаснила је она.

 

Тањуг / ГЗС

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа