ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ

Revolucionalno otkriće ruskih naučnika: Heljda je super-hrana, a osim što usporava starenje ima i nevervatne moći!

Ruski lekari su napravili super-melem, koji obnavlja nervno tkivo i pruža neverovatne perspektive za lečenje opasnih bolesti.

Ruski naučnici su napravili gel za oporavak i obnavljanje mozga. Novi materijal pomaže u borbi s malignim ćelijama i može se koristiti za adresnu dostavu lekova u različite delove mozga.

Hidrogel koji su izumeli naučnici iz federalnog univerziteta u Vladivostoku je pre svega namenjen za pacijente sa povredama na mozgu. Super-melem obnavlja nervno tkivo i pruža neverovatne perspektive za lečenje opasnih bolesti.

Zamena za matriks
Novi gel je u stvari zamena za vanćelijski matriks – supstancu koja inače popunjava međućelijsku sredinu. Matriks se uglavnom sastoji od belančevina i ugljenih hidrata.

„Gel ubrzava oporavak mozga posle teške traume.“

Ruski biolozi su napravili veštački matriks na osnovu biljnih polisaharida pektina. Tokom eksperimenata „in vitro“ bilo je dokazano da nova supstanca stimuliše regeneraciju nervnog tkiva.

Bombardovanje mozga
Osim toga, novi materijal može se koristiti za dostavu visoko toksičnih lekova u mozak. Ciljano bombardovanje bolnih ćelija znatno smanjuje rizik nuspojava za pacijente.
„Super gel zaustavlja množenje malignih ćelija“

Ona blagotvorno utiče na prirodne zaštitne mehanizme u mozgu: matične ćelije se pretvaraju u nervne ćelije i zamenjuju mrtve neurone. Zahvaljujući ovom svojstvu novi gel ubrzava oporavak mozga nakon teške traume.

Još jedna velika prednost veštačkog matriksa je njegova sposobnost sprečavanja metastaza u mozgu. Super-gel zaustavlja migraciju malignih ćelija i inhibira njihovo množenje.

Biljka protiv starenja

Sibirski naučnici su utvrdili koja biljka stvara u organizmu supstancu dugovečnosti. Biofizičari tvrde da redovno konzumiranje ove žitarice produžava životni vek čoveka za mnogo godina.

Naučnici iz Sibirskog federalnog univerziteta su objavili rezultate senzacionalnog istraživanja. Oni su otkrili neverovatno podmlađujuće svojstvo heljde.

Stručnjaci su utvrdili da često konzumiranje jela od heljde značajno povećava nivo proteina SIRT1 u krvi. SIRT1 inače zovu „protein dugovečnosti“ jer on usporava starenje i jača otpornost organizma na stres.

– Mi smo prvi u svetu otkrili prednost heljde kao izvora SIRT1. Ova namirnica je pravi super-fud – tvrdi biofizičar Valentina Kratasjuk.

Vitamin protiv raka

Biohemičari iz Moskovskog državnog univerziteta su otkrili da se jedan od vitamina grupe B uspešno bori sa karcinomom pluća. Prema mišljenju doktora hemiskih nauka Viktorije Bunik, ovo svojstvo vitamina će obezbediti napredak u lečenju raka.

Kokarboksilaza, odnosno vitamin B1, sprečava razvoj malignih ćelija u plućima, tvrde moskovski biohemičari. O rezultatima najnovijeg istraživanja ruskog tima naučnika je saopštio magazin „InternationalžŽurnal of molekular sajens“.

Eksperimenti su pokazali da kokarboksilaza se efikasno bori sa malignim ćelijama i u isto vreme ni na kakav način ne oštećuje zdravo tkivo. Pored terapije karcinoma vitamin B1 se primenjuje u lečenju dijabetesa, bubrežne slabosti i srčanih oboljenja.

Izvor:magazin.novosti.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце