OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Rešavanje problema otpadnih voda (video)

Na Zlatiboru se privode kraju radovi na postrojenju za preradu otpadnih voda, a priprema se projektna dokumentacija za postrojenja za Čajetinu, Sirogojno i Mačkat. Izgradnjom ovih postrojenja, podzemne i druge vode na teritoriji opštine Čajetina bile bi zaštićene od zagađivanja, što ide u prilog težnji da se stvori jedno ekološki zdravije i lepše okruženje.

Pri kraju su radovi na građevinskim objektima postrojenja za preradu otpadnih voda na Zlatiboru koji bi trebalo da budu završeni do kraja septembra kako bi se montirala oprema, čime bi postrojenje bilo pušteno u rad. JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina priprema ujedno i projektnu dokumentaciju za izradu takvih postrojenja za Čajetinu, Sirogojno i Mačkat.

„Prema Studiju koju je radila Agencija „Niva“pre nekoliko godina, lokaccija bi trebalo da bude na Sušici. Ta lokacija omogućava da se priključi celo Braneško Polje, delovi Rosića, Rajevci, Lojanice, čak i deo Mačkata koji je u slivu Sušice- moći će da se priključi na to postrojenje,“ kaže za Zlatiborpres Rade Jovanović, direktor JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina. „Trenutno tražimo donatore. Verovatno će i država pomoći da se što pre urade ta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Konkurisaćemo i kod slovenačke vlade, a u nekim pregovorima smo sa Vladom Švedske koja je izrazila zainteresovanost za projekte koji se tiču ekologije,a nema boljeg projekta za očuvanje životne sredine od ovih projekata kojima se mi bavimo“.

Da bi se zaštitile površinske i podzemne vode, „Vodovod Zlatibor“ će nastaviti i sa širenjem kanalizacione mreže ka Oku .

„To je plato gde se nalaze serpentinske stene na kojima su vode izuzetnog kvaliteta i moramo ih sačuvati. Jer, ako krene gradnja, a ne bude urađen kanalizacioni kolektor, onda će septičkim jamama koje će verovatno prelivati, biti ugržene podzemne vode .“

Na ovom mestu teren je takav da će morati da se uradi sistem za prepumpavanje , kako bi i ovaj deo Zlatibora bio uključen na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda , čime bi bila zaokružena priča o zaštiti nadzemnih i podzemnih voda u ovoj opštini.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković/TV Čajetina

 

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Милан Васић и Дејан Петровић: „Ја сам момче са Косова“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Kisić: Škole spremne za onlajn, nadamo se da neće doći do toga

Oglasna Tabla

Duga ruka države stiže do džepa frilensera

Oglasna Tabla

Saopštenje za javnost bivšeg gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića

Oglasna Tabla

Psihološki pogled na gojaznost

Oglasna Tabla

Ko ne bude nosio masku na propisanom mestu, kazna 5.000 dinara

Oglasna Tabla

Neka ti je večni spomen i carstvo nebesko vladiko Amfilohije

Oglasna Tabla

Mitropolit Amfilohije biće sahranjen 1. novembra u Sabornom hramu u Podgorici

Oglasna Tabla

Dnevni izveštaj Zavoda za javno zdravlje Užice

Oglasna Tabla