ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Републички фонд за здравствено осигурање омогућиће замрзавање репродуктивних ћелија пре хемиотерапије

Свим паровима који се буду одлучили за родитељство, биће омогућено замрзавање репродуктивних ћелија, пре почетка хемиотерапије или другог начина лечења, о трошку фонда. Како је најављено, та могућност биће уведена до краја године. видео ицон
Једна од највећих стрепњи младих брачних парова, од којих један од партнера болује од рака, јесте хоће ли се хемио или зрачне терапије одразити на њихову плодност. Замрзавање репродуктивних ћелија, једина им је нада да ће се, након онколошких терапија, остварити као родитељи.

„Сви парови који имају малигне болести, без обзира да ли се ради о мушком или женском партнеру, моћи ће до краја године, биће измењен правилник, и моћи ће о трошку државе, да замрзавају свој материјал, и на тај начин, и ти људи неће бити дискриминисани, значи и њима ће бити омогућено да постану родитељи“, рекла је Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО.

Удружења пацијената оболелих од канцера, и онколози поздрављају ту одлуку, која је годинама уобичајена пракса у свету.

„Изузетно је важно данас када све већи број младих жена оболева од карцинома дојке и све већи број излечимо пацијенткиња од карцинома дојке, често користимо хемиотерапију и релативно често жена може да изгуби могућност добијања деце, односно да има инфертилитет. Због тога је јако важно пре започињања било какве онколошке процедуре, нарочито хемиотерапије замрзнути јајну ћелију“, казао је проф. др Лазар Поповић, онколог, Институт за онкологију Војводине.

Та могућност је, како истиче доктор Поповић, млађим брачним паровима оболелима од рака, била могућа само кроз различите пројекте, или у приватним клиникама код нас или у иностранству. Поједина истраживања су показала су да је мера очувања плодности онколошких пацијената веома ефикасна, јер је око 60 процената жена које су замрзле јајне ћелије, успеле да се остваре као мајке, након лечења.

ГЗС / РТВ

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији пре подне киша, после подне разведравање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА