13.3 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Reprezent užičke likovne scene: Dejan Clement finalista nagrade „Mangelos“

Užički umetnik Dejan Klement jedan je od pet finalista  za prestižnu umetničku nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2018. godinu, saopšteno je od strane žirija konkursa na koji se ove godine prijavilo 30 umetnika.

Pored Dejana, u finalu su i Nadežda Kirićanski Dajan Marković, Dušan Rajić i Ivana Ranisavljević, a ime dobitnika biće objavljeno nakon finalnog razgovora i intervjua žirija sa kandidatima  2. jula, na otvaranju njihove zajedničke izložbe u galeriji Remont. Pored vrlo značajne reference „finaliste nagrade Mangelos“ koja je vrlo cenjena u umetničkim krugovima, sama nagrada podrazumeva, pored statusne oznake i dvomesečni rezidencijalni studijski boravak u Njujorku i samostalnu izložbu u Beogradu.

Kriterijume ovogodišnje nagrade „Mangelos“ formira žiri koga čine:  istoričarka umetnosti i direktorka Narodnog muzeja Crne Gore Vjera Borozan, umetnica Jelena Mijić, dobitnica nagrade “Mangelos” za 2017, istoričarka umetnosti i kustoskinja Milica Pekić iz Kioska – platforme za savremenu umetnost, nezavisni kustos Dušan Savić i teoretičar umetnosti Stevan Vuković.

Pored Klementa istorija užičkog slikarstva pamti još samo dvoje finalista ove nagrade, te je time naša sredina dobila još jedno reprezentativno umetničko ime u savremenoj likovnoj sceni Srbije.

Dejan Klement ( 1989.) školovao se na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju i ALU Beograd, gde je i diplomirao na slikarskoj katedri.  Najčešće deluje u polju performansa, uz korišćenje različitih medija kao alata ili pratećeg sadržaja u službi performativnog procesa. Istražuje kroz introspekciju pitanje identiteta i slobode, odnose privatnog i javnog, života i smrti. Aktivno izlaže od 2008. godine, samostalno, grupno i na festivalima umetnosti u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Urugvaju, Americi, Nemačkoj i Grčkoj.Član je Udruženja vizuelnih umetnika Užica (UVUU)

Nagrada „Mangelos“ , 17-ta po redu ove godine,  dodeljuje  se vizuelnim umetnicima i umetnicama do 35. godine koji se aktivno bave umetnošću – za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu. Priznanje se dodeljuje uz podršku  Trust for Mutual Understanding iz Njujorka.

Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, a deo je međunarodne mreže Young Visual Artists Awards u koju su uključene i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija i Slovačka.

Izvor: pasaz.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla