Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Replika neolitskog naselja: Užice postaje mesto sa sve bogatijim turističkim sadržajem

U Užicu je pokrenut čitav niz projekata koji bi trebalo da ožive turizam u ovom gradu.

Užice bi uskoro trebalo da dobije repliku neolitskog naselja u klisuri Đetinje, koje će biti prvo takvog tipa u Srbiji, a predstavnici gradske vlasti kažu da će taj projekat koji se realizuje u saradnji s Tuzlom biti izuzetno zanimljiv turistički i obrazovni resurs.

Pomoćnik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić je istakao da će u izgradnju replike naselja, koja će u aprilu ili maju biti otvorena u užičkom selu Stapari, biti uloženo oko 600.000 evra.

„Ambicija je da se kroz izgradnju lokaliteta predstavi način života u neolitskoj zajednici i projekat ‘NeoLife’ imaće značaj za ceo kraj“, kaže Nešić.

Pored te replike, Užice planira niz projekata, a sredstva koje će biti usmerena ka investicijama iznosiće za oko 3,3 milijarde dinara, što je 20 odsto celokupnog budžeta.

Prvu polovinu godine će obeležiti i značajni radovi na rekonstrukciji Starog grada, kaže Nešić pre svega kroz gradnju kule i citadele na lokalitetu Gornjeg grada.

U ovoj godini će biti završena i rekonstrukcija Narodnog pozorišta i platoa ispred Muzeja i biće započeti radovi na obnovi Malog parka.

Ove godine očekuje se i završetak projektne dokumentacije za veliki pešački most dužine 113 metara koji treba da poveže državni put prvog B reda Užice -Zlatibor sa lokalitetom Stari grad, čime bi se u velikoj meri olakšala komunikacija svih zainteresovanih posetilaca ove lokacije.

Planirane su i mnogobrojne rekonstrukcije puteva i ulica u samom gradu ali planirano je i prilagođavanje kružnog toka kod Muzeja. Planira se izgradnja obilazice oko grada, jer trenutno je ovakav saobraćaj veliki saobraćajni i ekološki problem.

„Očekuju se i dva projekta Evropske unije, u iznosu od preko milion evra, namenjenih proširenju kadrova, podizanju svesti, kapacitetima, uvećanju sredstava za ekološke namene i slično“, istakao je Nešić.

Budući da Užice ima velike ekološke izazove, pre svega kada je reč o kvalitetu vazduha, Nešić tvrdi da se taj grad pozicionirao kao lider u ekološkim inovacijama i da je iz godine u godinu vazduh sve kvalitetniji.

Prema njegovim rečima, grad je ove godine izdvojio 20 miliona za mere podrške energetske efikasnosti u individualnim objektima, koje bi trebalo da doprinesu sve boljem kvalitetu vazduha.

Užice je, kako dodaje, lider u zemlji u primarnoj selekciji otpada, zahvaljujući regionalnoj deponiji Duboko.

Planirano je pronalaženje rešenja za nedovoljan broj mesta za parkiranje, kao i da u toku godine bude završena hala Krčagovo, koja će biti otvorena u toku leta, a pronalaze se i načini za izgradnju terena sa veštačkom travom kako bi došlo do razvoja fudbala u gradu, prenosi Tanjug.

Izvor: b92.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kulturno nasleđe – osnova za unapređenje međunarodne saradnje (VIDEO)

Oglasna Tabla

Od 17. februara do 23. februara pojačana kontrola u saobraćaju

Oglasna Tabla

Užički strelci najbolji drugog dana juniorskog Prvenstva Srbije u Nišu

Oglasna Tabla

Više sredstava za infrastrukturne projekte

Oglasna Tabla

Zlatibor na međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Oglasna Tabla

Mališani iz Požege pronašli novčanik pun para i prijavili, ali nisu znali da su pare lažne

Oglasna Tabla

Sporazum ministartsva i ASS: Atletika ponovo u školama

Oglasna Tabla

Ako ovo zasadite, sigurno ćete profitirati

Oglasna Tabla

Ručak za desetku: Krompir sa kobasicama iz rerne (VIDEO)

Oglasna Tabla