ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА БАЈИНОБАШТАНСКЕ ВЕСТИ УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Ренџер открива детаље спасавања двојице планинара, драматична акција трајала преко десет сати

Бајина Башта – Права драма одиграла се на Тари када су се у опасности нашла два планинара, а акција њиховог спасавања потрајала је скоро десет сати. Међу првима на лицу места нашли су се и ренџери Националног парка Тара.

„Лоцирали смо их у пределу места Звезда на Тари према пећини Топла Пећ. Већ је почео да пада мрак. Нису могли више да пешаче, а терен је јако стрм и неприступачан. Нису имали код себе никакву опрему за пењање самим тим нису могли ни да се врате назад„, рекао је за РИНУ Милисав Мијатовић, ренџер у НП Тара.

Њихова срећа била је у томе што се, стицајем околности, управо на Тари одржавала велика вежба управљања јединицама у ванредним ситурацијама ГСС Србије, Сарајева, Брчког и планинарског клуба Тара и у том тренутку се у Бајиној Башти нашао довољан број спасилаца да пруже прву помоћ у кратком временском периоду. Шест спасилаца ГСС први су кренули на терен, а остали ренџери, ватрогасци остали су као подршка док се не стигне до повређених. Оног тренутка када су успоставили визуелни контакт и комуникацију са заробљенима, ренџери су добили информације да ће лица бити евакуисана према језеру Перућац. Тада су се остали спустили на само језеро чамцима, како би их безбедно евакуисали. Акција спасавања је трајала од пола седам увече до пола четири ујутру, с тим што је цела акција завршена у пет када је напуштена локација где се одигравала евакуација.

Ренџер открива детаље спасавања двојице планинара, Фото: РИНА

„Заробљеним планинарима констатован је тремор. То је невољно дрхтање целог тела, екстремитета или одређених група мишића, услед брзог наизменичног грчења. То је осећај сличан оном кад се уплашите. Њима су се ноге укочиле и били су беспомоћни. Тара је непредивдива планина, а они су се нашли на једном од најопаснијих терена”, изјавио је ренџер Милисав.

У акцију спасавања је било укључено 17 људи, међу којима су осим припадника ГСС и ренџера учествовали и припадници граничне полиције, ватрогасаца са чамцима, и са пет службених возила.

 

ГЗС/РИНА

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји