Огласна табла
БАЈИНОБАШТАНСКЕ ВЕСТИ УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ренџер открива детаље спасавања двојице планинара, драматична акција трајала преко десет сати

Бајина Башта – Права драма одиграла се на Тари када су се у опасности нашла два планинара, а акција њиховог спасавања потрајала је скоро десет сати. Међу првима на лицу места нашли су се и ренџери Националног парка Тара.

„Лоцирали смо их у пределу места Звезда на Тари према пећини Топла Пећ. Већ је почео да пада мрак. Нису могли више да пешаче, а терен је јако стрм и неприступачан. Нису имали код себе никакву опрему за пењање самим тим нису могли ни да се врате назад„, рекао је за РИНУ Милисав Мијатовић, ренџер у НП Тара.

Њихова срећа била је у томе што се, стицајем околности, управо на Тари одржавала велика вежба управљања јединицама у ванредним ситурацијама ГСС Србије, Сарајева, Брчког и планинарског клуба Тара и у том тренутку се у Бајиној Башти нашао довољан број спасилаца да пруже прву помоћ у кратком временском периоду. Шест спасилаца ГСС први су кренули на терен, а остали ренџери, ватрогасци остали су као подршка док се не стигне до повређених. Оног тренутка када су успоставили визуелни контакт и комуникацију са заробљенима, ренџери су добили информације да ће лица бити евакуисана према језеру Перућац. Тада су се остали спустили на само језеро чамцима, како би их безбедно евакуисали. Акција спасавања је трајала од пола седам увече до пола четири ујутру, с тим што је цела акција завршена у пет када је напуштена локација где се одигравала евакуација.

Ренџер открива детаље спасавања двојице планинара, Фото: РИНА

„Заробљеним планинарима констатован је тремор. То је невољно дрхтање целог тела, екстремитета или одређених група мишића, услед брзог наизменичног грчења. То је осећај сличан оном кад се уплашите. Њима су се ноге укочиле и били су беспомоћни. Тара је непредивдива планина, а они су се нашли на једном од најопаснијих терена”, изјавио је ренџер Милисав.

У акцију спасавања је било укључено 17 људи, међу којима су осим припадника ГСС и ренџера учествовали и припадници граничне полиције, ватрогасаца са чамцима, и са пет службених возила.

 

ГЗС/РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почиње ски сезона на Торнику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Држава дели 20.000 евра за куповину првог стана! Ово су услови који морају да се испуне, једна ствар забрањена

ОГЛАСНА ТАБЛА

На лажна боловања сваке године оде 40.000 радника: Како се то проверава и које су казне

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сточари и произвођачи млека у Србији најављују протест, траже веће премије и субвенције

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПД „Александар Џавовић“ у акцији на Тари

ОГЛАСНА ТАБЛА

Збирке задатака за припрему завршног испита на крају основне школе – све у једном приручнику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Атанасија Великог

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зашто пацијенти у Ужицу дуго чекају на холтер ЕКГ-а

ОГЛАСНА ТАБЛА

45 милиона динара за субвенциосану набавку опреме, механизације, сточних грла

ОГЛАСНА ТАБЛА