4.2 C
Uzice
децембар 8, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Rekordna godina za srpski turizam, priliv blizu 1,3 milijarde evra

I ova godina bila je rekordna za turizam Srbije, a približavamo se iznosu od 1,3 milijarde evra deviznog priliva samo od stranih turista i gostiju koji su posetili Srbiju, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

„Zabeležen je rast broja gostiju za 11 odsto, za 12 odsto je veći devizni priliv“, rekao je ministar Ljajić za TV Pink.

On je naveo da su istraživanja pokazala da 44 odsto turista kaže da su najviše iznenađeni kulturno istorijskim nasleđem Srbije, a onda i gostoprimstvom, gastronomijom, provodom…

Ministar je dodao da sve ukazuje na to da će i zimska turistička sezona biti još bolja.

Za 25 odsto imamo bolje rezultate, popunjenost kapaciteta je oko 90 odsto, rekao je Ljajić.

Kao primer je naveo Kopaonik, gde će ove sezone biti noviteta, odnosno biće osvetljene ski staze, organizovan prevoz za skijaše na samoj stazi…

Na Staroj planini takođe su skoro popunjeni svi kapaciteti, istakao je ministar.

„Ovakav odnos cene i kvaliteta teško ćete naći negde i zato imamo i Slovence i mnoge druge turiste koji dolaze u naše zimske turističke centre“, rekao je Ljajić.

On je dodao da se menja struktura gostiju koji dolaze u Srbiju i da su Kinezi na drugom ili trećem mestu što se tiče broja dolazaka i da je to važan rezultat.

Mere diskriminatorske, treba da budu povučene

Ljajić je izjavio da očekuje da se na sastanku Stalnog odbora za sprovođenje i pridruživanje takozvane Republike Kosovo EU 17. decembra, jasno kaže da mere Prištine o taksama nisu samo diskriminatorske, već da treba da budu povučene.

Ljajić je rekao da će na tom sastanku biti razmatrano kako se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sprovodi i implementira.

On je ukazao da su predstavnici Evropske komisije rekli da su mere Prištine protivne Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Svetskoj trgovinskoj organizaciji, Cefti…

„Juče smo imali sastanak sa predstavnicima BiH, oni su takođe pogođeni i ono sto mi očekujemo, a 17. decembra biće sastanak koji će ujedno biti prilika da se jasno kaže da te mere nisu samo diskriminatorske već da treba da se povuku“, rekao je ministar.

Lajić je istakao da je dosta bilo apela i da EU jedina ima mehanizme, ne samo da vrši pritisak, već i da zapreti ili prekidom, suspenzijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ili drugim aktima.

„Ovo je prilika jer će se na jednom mestu naći predstavnici Prištine i članice EU, i ako se to ne reši, ovo će biti presedan koji će i drugima postati model“, rekao je Ljajić.

Kako je dodao, radi se o grubom kršenju elementarnih ljudskih prava i sloboda, ugrožavanje slobode kretanja, prava na lečenje…

„Osim izjava, osude gotovo svakodnevne i sa različitih strana, nema dileme da se radi se o diskriminatorskim merama i svojevrsnom presedanu, da nikad na ovaj način nijedna strana nije uvodila drugoj ovakve mere. Ovo nisu takse, ovo je zabrana trgovine“, rekao je Ljajić.

Govoreći o protestima Srba na KiM, ministar je rekao da je važno da ostanu mirni i da bi najveća opasnost bile kontramere.

„Ovde nema dve strane, već jedna koja krši sporazume i druga koja je žrtva“, istakao je Ljajić.

Izvor: www.rtv.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Posni specijalitet iz Vranja: Lučen gra na starinski način

Oglasna Tabla

Pomoć Medicinske škole Užice štićenicima manastira Sveta Petka kod Paraćina

Oglasna Tabla

Košarkaši Slobode ubedljivi protiv Pazara

Oglasna Tabla

Zašto Fića drži cenu, a Yugo ne

Oglasna Tabla

Batut: Svaki treći srednjoškolac se kocka

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 8. decembar

Oglasna Tabla

4 najlepše posne čoko – torte za potpuni praznični ugođaj! Odlične su za slave, a jednostavne za spremanje!

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih KJP „Zlatibor“ za pružanje prve pomoći sa pokaznom vežbom

Oglasna Tabla

Velika rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave na Đetinji

Oglasna Tabla