28.9 C
Uzice
август 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Regionalni okrugli sto Platforme znanja za energetsku efikasnost

Najava događaja Regionalni okrugli sto Platforme znanja za energetsku efikasnost: „UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U JAVNIM ZGRADAMA“

Užice, 25. mart 2019.
Regionalni okrugli sto Platforme znanja za energetsku efikasnost pod nazivom „Unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama“ održaće se 28. marta 2019. u Užicu (u prostorijama Gradskog kulturnog centra Užice), sa početkom u 10h.

Aktuelni trendovi u ovoj oblasti, kao i podrška Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pravilnici i različiti alati za primenu mera unapređenja energetske efikasnosti u zgradarstvu, biće teme okruglog stola koji će okupiti u Užicu predstavnike jedinica lokalne samouprave iz Zapadne Srbije, najvećim delom energetske menadžere opština i gradova, zadužene za planiranje, praćenje i izveštavaje o efikasnom korišćenju energije i optimalno korišćenje obnovljivih izvora energije.
Okrugli sto organizuju Stalna konferencija gradova i opština i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji i uz podršku projekta Srpsko-nemačke razvojne saradnje „Energetska efikasnost u javnim zgradama“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u bliskoj saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Podršku u realizaciji ovog događaja pruža i BioEn projekat, koji sprovodi Regionalna razvojna agencija Zlatibor i koja se već godinama bavi ovom tematikom.
U fokusu projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama“ jesu unapređenje regulatornog okvira u oblasti energetske efikasnosti, razvijanje alata za analizu ulaganja u obnovu škola, obuke domara i zaposlenih u školama i vrtićima, kao i jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu.

U okviru prvog panela okruglog stola u Užicu, predstavnici Grada Užica, Opštine Bajina Bašta i Opštine Priboj, s jedne strane, i projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama“, sa druge strane, svečano će potpisati Memorandume o razumevanju, u cilju zajedničkog delovanja na polju unapređenja energetske efikasnosti u ovim sredinama i razmene informacija i znanja. Pored važnih informacija o svrsi i funkcionisanju Platforme znanja za energetsku efikasnost1, teme skupa su: sufinansiranje izrade tehničke dokumentacije za unapređenje energetske efikasnosti zgrada javne namene u svojini jedinica lokalne samouprave, izmene i dopune pravilnika o energetskoj efikasnosti, centralni registar energetskih pasoša, tipologija školskih ustanova i unapređenje energetske efikasnosti primenom obnovljivih izvora energije, kao i Kalkulator za analizu primene mera energetske efikasnosti na školskim objektima.

Platforma znanja za energetsku efikasnost je dostupna na Internet adresama oba partnera: http://eeplatforma.arh.bg.ac.rs/ i
http://www.skgo.org/strane/291

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dama koja veruje da je upoznala sve boje života – Bojana Nešić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Više pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države

Oglasna Tabla

Moguće povećanje plata u javnom sektoru u proseku za sedam odsto

Oglasna Tabla