OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Redak zanat još uvek se prenosi sa kolena na koleno u zapadnoj Srbiji

Lučani – Na mnoge zanatske radnje širom Srbije stavljen je katanac, ali ako vas put navede kroz Drgačevo videćete najveći broj malih zidanih kućica koje su nekada hranile na stotine porodica. Ćumurana je danas sve manje, ali i onih koji se odlučuju za ovaj težak posao u kom su ruke možda prljave, ali obraz je čist i to je ono što je najvažije.

“Ćumurane su se nekad pravile od blata, a kasnije od cigle. Zidaju ih majstori koji prave hlebne furune i kako bi se izgradile potrebno je maksimalno pet dana. Posao nije nimalo lak, ali se ipak njegova tradicija kod nas prenosi sa koleno na koleno i to je nešto što smo odlučili da će nam biti posao”, rekao je Savo Dobrosavljević iz Dragačeva koji se već godinama bavi proizvodnjom ćumura.

Svaka peć građena je u krug i ima svoj temelj i krov. Ćumurana se puni drvima do vrha, zatim se pali vatra i proces sagorevanja traje do sedam dana. Pošto nema velike koncentracije kiseonika, dolazi do tinjanja i drvo se pretvara u ćumur. Svaka peć ima svoje luftove i kad se na njima pojavi žar, proces je završen. Tada se dodaje oko 100 litara vode, tako stoji šest sati i dolazi do kaljenja, posle se kupi u vreće i prodaje.

U ovim zimskim mesecima tri puta mesečno pali se ćumurana, a za proizvodnju je najbolje bukovo drvo jer je najčistije. Tako da nema mesta zabludama da roštilj na ćumur nije zdrav. Upravo je najukusniji i njabolji pripremljen na tj način. Često su nadležne inspekcije su dolazile u proveru i nisu pronašli nijedan element koji bi pokazao da proizvodnja ćumura ne ipunjava sve potrebne standarde. Pored što se koristi za roštilj, ćumur se čak koristi za filtriranje vode”, priča ovaj Dragačevac.

Proizvodnja ćumura jeste posao od kog može vrlo lepo da se zaradi. Iz Dragačeva ova sirovina ide za čitav svet, a izvozi se u Nemačku, Grčku, Norvešku, ali i Ameriku. Posla ima, samo ko hoće da radi jer je vrlo teško naći vredne radnike.

GZS/ RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užički studenti o značaju vakcinacije akcijom “Pitam da čujem”

Oglasna Tabla

Težak udes kod Požege, dvoje mrtvih

Oglasna Tabla

U Užicu više od 45 odsto vakcinisanih protiv kovida19!

Oglasna Tabla

U Gradskoj opštini Sevojno završeno asfaltiranje putnih pravaca po ugovorima iz prošle godine

Oglasna Tabla

Užice izdvaja novac iz budžeta za narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji

Oglasna Tabla

Kondicioni trener Marko Sekulić izabran na mesto kondicionog trenera A tima reprezentacije Srbije

Oglasna Tabla

Danas sunčano, toplo i vetrovito, temperatura do 30 stepeni

Oglasna Tabla

Malinarima će ovo biti jedna od najboljih godina

Oglasna Tabla

Iz crvene kovid zone na Zlatibor,prva grupa zdravstvenih radnika stigla u “Goliju”

Oglasna Tabla