ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Развој омладинске политике тема јавне дебате одржане у Ужицу

“Развој омладинске политике у Ужицу и Пожеги”, тема је јавне дебате одржане у Ужицу у организацији Канцеларије за младе града Ужица и Удружења “Народни парламент” уз учешће представника локалних самоуправа, Министарства туризма и омладине, удружења, образовних институција спортских клубова и младих.

Присутнима се у име домаћина града Ужица обратила градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић, изразивши задовољство што се о овој теми говори у граду, који предњачи по питању бриге о младима и њиховом укључивању у доношење важних стратешких докумената.

 

“Свесни значаја њиховог мишљења и учешћа, младе смо укључили у доношење свих за град  важних докумената и одлука. Ми као доносиоци одлука на локалу, трудимо се да максимално подржимо њихове идеје и пројекте па то и чинимо кроз суфинансирање истих, а од ове године и буџет за омладинске политике значајно је увећан. Наши волонтери имају прилику да кроз студијске посете у земљи и иностранству, бројне радионице и едукације  стекну нова знања и искуства, која потом преносе вршњацима. Једноставо све што радимо, радимо да младима пружимо што боље услове за формално али неформално образовање и развој њихових пословних каријера. То ће опет допринети нашем заједничком циљу да младе задржимо у граду и да управо они буду ти који ће у будућности водити овај град и на најбољи начин о њему бринути”, истакла је градоначелница.

Снежана Клашња саветник министра за туризам и омладину, наглашава да су овакви догађаји веома значајни.

“Желимо да подржимо и град Ужице и општину Пожега у даљем развоју омладинске политике. Хоћемо да разговарамо са младим људима, шта је то што њима треба, који су основни изазови са којима се суочавају, шта је то што виде да им је потребно од града и државе, да би могли да заиста квалитетно живе у Србији. То и јесте један од циљева нове Стратегије за младе у Републици Србији, која је донета ове године и која важи до 2030. године”.

Према речима Горана Митровића из удружења “Народни парламент” из Лесковца, омладинска политика су заправо сви писани документи које треба спровести у реалност.

“Град Ужице тренутно нема активни писани документ, јер је претходни истекао, па желимо да уз помоћ младих направимо документ који одговара њиховим потребама и да се оно што је најбитније, тај  документ имлементира уз помоћ буџетских средстава локалне самоуправе и средстава са нивоа ресорних министарстава”.

2019. године је истекао Акциони план за младе града Ужица, а са израдом Плана развоја града Ужица за период 2023-2030 и националне Стратегије за младе стекли су се услови да се креира нови документ, који ће по речима Марије Маричић координатора Канцеларије за младе, бити подлога за будуће кораке.

“Иако имамо више од 90 активних младих у нашем волонтерском центру и радимо озбиљне акције, тај документ пружиће нам смернице шта је оно што ћемо радити у наредном периоду. Наравно најбољи модел креираћемо у директној комуникацији са младима, представницима локалне самоуправе и министарстава, због чега је веома важна и ова дебата коју смо организовали.

“Истраживање положаја и потреба младих и стања локалних омладинских политика у Ужицу и Пожеги” објављено у јуну ове године показало је како млади живе, како размишљају, шта их брине , шта би их учинило задовољним и то је, како су истакли учесници дебате, важан корак у даљем раду на креирању свих докумената везаних за младе.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА