Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Ratnicima od potomaka (VIDEO)

Juče, na Veliku Gospojinu, u Dobroselici je u centru sela otkriven spomenik ratnicima stradalim u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine. Na njemu je ukupno 79 imena dobroseličkih ratnika iz familija Marjanovića, Pučijaševića, Ječmenica, Dučića i drugih.

U prisustvu naroda ovog kraja i gostiju spomen-obeležje su zajedno otkrili Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, i predstavnik potomaka dobroseličkih ratnika Milanko Jovanović, vlasnik preduzeća “Divi“. Osvećenje ovog velikog i lepog spomenika, čiji je autor Branko Ignjatović, obavili su sveštenici užičke crkve. Kao značajnom darodavcu ovom prilikom je Milanku Jovanoviću dodeljena zahvalnica Eparhije žičke Srpske pravoslavne crkve.

I imena mojih dedova su na ovom spomeniku, naše pretke ne zaboravljamo. Ali nećemo stati na ovoj akciji. Nastojaćemo da napravimo i jednu spomen-ploču za one koji su stradali u Drugom svetskom ratu. Ovaj organizacioni odbor treba da nastavi da radi, svoju energiju da upotrebi kako bi se ovo mesto razvijalo – rekao je Jovanović.

Novi spomenik u Dobroselici, otkriven na Veliku Gospojinu kada se ovde od davnina održavao seoski vašar, podignut je zajedničkim sredstvima mnogih priložnika: potomaka ratnika koji su ne samo iz Dobroselice nego i iz Beograda, Užica i drugih mesta Srbije, pa i izvan nje. Svako je prema svojim mogućnostima pomogao da se sećanje na ratnike zauvek sačuva.

Akciju za prikupljanje sredstava zajedno su vodili organizacioni odbor, mesna zajednica, crkva, potomci. U ime organizacionog odbora za podizanje spomenika govorio je Radiša Marjanović. Podsetio je da na česmi u centru sela već stoji spomen-ploča izginulim ratnicima, a njihova imena bila su upisana u spomen-knjizi koja je u crkvi.

Jerej Jovan Stojković, paroh dobroselički, zahvaljivao se priložnicima prisutnim na svečanosti: – U Dobroselici ima oko 100 kuća i iz svake je priloženo za spomenik. Darodavci su bili i ljudi sa strane poreklom iz ovog sela, imamo četiri velika privatnika koji su značajno pomogli. Ovde ima i vikendica, pa su i turisti učestvovali u akciji. Hvala svima – rekao je ovaj sveštenik.

Sada ta imena izlaze iz knjige na svetlo dana i postaju vidljiva. – Potomci nisu žalili lična sredstva, ostvarili smo nameru da naši preci ne budu zaboravljeni.

Ovom prilikom izražena je zahvalnost i užičkom Narodnom muzeju i Istorijskom arhivu koji su pomogli da se ova ideja realizuje.“ Nastojaćemo da Dobroselica ponovo bude što je bila, a ona je još pre Drugog svetskog rata imala telefon, jaku zadrugu, svoju štedionicu i drugo“ – istakao je Radiša Marjanović.

Izvor:zlatiborpress.rs/M.Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Srbiji danas naoblačenje i kiša, do 14 stepeni

Oglasna Tabla

Konkursi za prijem kandidata u Vojnu akademiju u toku

Oglasna Tabla

Ariljci “pokorili” Kragujevac

Oglasna Tabla

10 dužnosti srpskih đaka iz 1910. godine: Deca su se vaspitavala da, pre svega, budu dobri ljudi

Oglasna Tabla

Danas još toplije, sunčano, do 18 stepeni, a od ponedeljka SNEG

Oglasna Tabla

Pre 30 godina, đačke torbe su bile lakše, ali je znanje bilo veće

Oglasna Tabla

Odmalena sam stoku voleo, hit-video iz Požege: Dragan je lep, mlad i domaćin, ali neoženjen! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Plaćaćemo kauciju za jogurt i mleko: Vlada Srbije objavila nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu

Oglasna Tabla

Maminin stopama: Bronza za Kalinu Bogojević

Oglasna Tabla