10.2 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Ratnicima od potomaka (VIDEO)

Juče, na Veliku Gospojinu, u Dobroselici je u centru sela otkriven spomenik ratnicima stradalim u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine. Na njemu je ukupno 79 imena dobroseličkih ratnika iz familija Marjanovića, Pučijaševića, Ječmenica, Dučića i drugih.

U prisustvu naroda ovog kraja i gostiju spomen-obeležje su zajedno otkrili Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, i predstavnik potomaka dobroseličkih ratnika Milanko Jovanović, vlasnik preduzeća “Divi“. Osvećenje ovog velikog i lepog spomenika, čiji je autor Branko Ignjatović, obavili su sveštenici užičke crkve. Kao značajnom darodavcu ovom prilikom je Milanku Jovanoviću dodeljena zahvalnica Eparhije žičke Srpske pravoslavne crkve.

I imena mojih dedova su na ovom spomeniku, naše pretke ne zaboravljamo. Ali nećemo stati na ovoj akciji. Nastojaćemo da napravimo i jednu spomen-ploču za one koji su stradali u Drugom svetskom ratu. Ovaj organizacioni odbor treba da nastavi da radi, svoju energiju da upotrebi kako bi se ovo mesto razvijalo – rekao je Jovanović.

Novi spomenik u Dobroselici, otkriven na Veliku Gospojinu kada se ovde od davnina održavao seoski vašar, podignut je zajedničkim sredstvima mnogih priložnika: potomaka ratnika koji su ne samo iz Dobroselice nego i iz Beograda, Užica i drugih mesta Srbije, pa i izvan nje. Svako je prema svojim mogućnostima pomogao da se sećanje na ratnike zauvek sačuva.

Akciju za prikupljanje sredstava zajedno su vodili organizacioni odbor, mesna zajednica, crkva, potomci. U ime organizacionog odbora za podizanje spomenika govorio je Radiša Marjanović. Podsetio je da na česmi u centru sela već stoji spomen-ploča izginulim ratnicima, a njihova imena bila su upisana u spomen-knjizi koja je u crkvi.

Jerej Jovan Stojković, paroh dobroselički, zahvaljivao se priložnicima prisutnim na svečanosti: – U Dobroselici ima oko 100 kuća i iz svake je priloženo za spomenik. Darodavci su bili i ljudi sa strane poreklom iz ovog sela, imamo četiri velika privatnika koji su značajno pomogli. Ovde ima i vikendica, pa su i turisti učestvovali u akciji. Hvala svima – rekao je ovaj sveštenik.

Sada ta imena izlaze iz knjige na svetlo dana i postaju vidljiva. – Potomci nisu žalili lična sredstva, ostvarili smo nameru da naši preci ne budu zaboravljeni.

Ovom prilikom izražena je zahvalnost i užičkom Narodnom muzeju i Istorijskom arhivu koji su pomogli da se ova ideja realizuje.“ Nastojaćemo da Dobroselica ponovo bude što je bila, a ona je još pre Drugog svetskog rata imala telefon, jaku zadrugu, svoju štedionicu i drugo“ – istakao je Radiša Marjanović.

Izvor:zlatiborpress.rs/M.Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krivična prijava za Užičanina zbog nedozvoljenog prometa duvana

Oglasna Tabla

Penzionerima 5.000 dinara oko 5. novembra

Oglasna Tabla

Nauka dokazala: Žene koje puno galame žive duže i puno su srećnije u životu

Oglasna Tabla

Evo kako je nastala “Krvava bajka“: Jedna od najtužnijih pesama, nastala iz kragujevačke tragedije

Oglasna Tabla

Miloš Milićević, gitarista užičkog Mehanizma, najbolji na Mobil Demo Festu

Oglasna Tabla

Zbog radova na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića, narednih dana saobraćaj će se odvijati otežano

Oglasna Tabla

Najavljene izmene zakona o zaštiti prirode

Oglasna Tabla

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla