OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Dizalica je juče u Užicu podigla ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata koji decenijama, kao prepoznatljiv i često fotografisan prizor, stoji ispred jedne od zgrada Narodnog muzeja u centru grada.

Ne pamti se kad je ovaj tenk pomeran odavde, da bi sada, za potrebe uređivanja muzejskog platoa koje je u toku, bio privremeno sklonjen sa svog postamenta. Kako nam je objasnila direktorka užičkog muzeja Slavica Stefanović, obnavlja se taj postament i zato se tenk pomera da pri ovim radovima ne bude oštećen. Stajaće „hočkis” tu, pomeren nekoliko dana dok postament ne poprave.

A uz muzejski plato, sklonjen iza zgrade, jeste i veliki Titov spomenik, ali on, rečeno nam je, pri ovim radovima neće biti odatle pomeran, već će do njega, s obzirom na značaj, voditi nova pristupna staza.

Prema podacima užičkog muzeja, tenk „hočkis” je francuske proizvodnje. Zaplenili su ga Nemci prilikom okupacije Francuske i koristili za osvajanja po Evropi.

„Tenk koji se nalazi ispred ulaza u prvu zgradu muzeja pripadao je trećem bataljonu nemačkog 749. puka. Zaplenjen je prilikom sukoba partizanskih i četničkih jedinica s nemačkom vojskom na putu Vraćevšnica – Gornji Milanovac oktobra 1941. Popravljen je i 1. novembra upotrebljen u opsadi Kraljeva. Nakon toga je prebačen u Užice, gde je 7. novembra korišćen u paradi povodom obeležavanja Oktobarske revolucije. Po napuštanju slobodne teritorije, 29. novembra 1941, izbačen je iz stroja na nekoliko kilometara iza Partizanskih voda na putu prema Novoj Varoši, gde je ostao usled defekta”, navode u užičkom muzeju.

Izvor:Politika/foto:uzickarepublikapress

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

O(p)stanak na selu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Epidemija koronavirusa – umrlo 11 pacijenata, još 309 novih slučajeva zaraze

Oglasna Tabla

Kuvekalović: Akontna cena vilameta 200, prva klasa mađarske sorte fertodi 210 dinara

Oglasna Tabla

Leskovačka mućkalica: Zaštitni znak srpske kuhinje

Oglasna Tabla

Kako je Švedska profitirala od izbegavanja karantina

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Narodne stranke Užice

Oglasna Tabla

Kon: Ovo je nedelja maksimuma zaraze

Oglasna Tabla

Rusija napravila lek protiv Kovida — jesenjeg talasa neće biti

Oglasna Tabla

Spremite kišobrane, do srede oblačno sa kišom, ponegde kratkotrajne nepogode

Oglasna Tabla