ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Рате кредита замрзнуте: Ево шта треба да знамо ако узимамо стамбену позајмицу

Од 1. октобра каматне стопе за стамбене кредите су ограничене, и то до краја 2024. године. Душан Узелац, уредник сајта „Каматица“ рекао је за Интернет портал РТС-а да то значи да се еурибор не рачуна наредних 15 месеци, па ће тако дужник који плаћа рату 500 евра од октобра плаћати 100 евра мање. Да ли ће поскупети остале банкарске услуге?

Народна банка Србије је на 15 месеци ограничила камату на стамбене кредите до 200.000 евра. Номинална камата на кредит узет до краја јула 2022. године – не сме да пређе 4,08 одсто.

У Србији се отплаћује 158.000 стамбених кредита, а наложено смањење камате обухватиће око 100.000, кажу у централној банци.

Банке су тржишни играчи па се може очекивати да на другим местима надокнаде ово „закидање“ њиховог профита.

Камата јесте замрзнута, али не и бојазан да ли ће се после 15 месеци предаха од раста еурибора ситуација стабилизовати. О томе и о осталим финансијским темама и дилемама за Интернет портал РТС-а говори Душан Узелац, уредник сајта Каматица.

Избор кредита треба да почне од износа рате коју себи можете да приуштите.

„Ако сте решили да се жртвујете 10 година ускраћујући себи неке трошкове зарад отплате кредита онда тражите кредит на 10 година“, каже Узелац, али то је само један од савета. Најпре о одлуци НБС о ограниченим каматама.

Код стамбених кредита који су одобрени закључно са 30. јулом 2022. номинална каматна стопа не може бити виша од 4,08 одсто. Да ли то значи да ће тим дужницима бити умањена рата кредита од 10 до 25 одсто, да ли коначно могу да одахну?

Одлука НБС је технички избацила еурибор из рачунице до краја 2024. године. Сви актуелни кредити који су уговором везани за еурибор су ценом спуштени на ниво од 4,08 одсто.

Та промена је последично умањила рате у просеку за 20 одсто. Неко ко плаћа рату 500 евра – од октобра ће плаћати 100 евра мање.

Да ли сматрате да је ово сувише краткорочна мера за кредит, рецимо, на 30 година. Свакако ће утицати на психу дужника, јер наредних 15 месеци не морају да размишљају о томе колика ће им бити наредна рата, али шта после?

Ова мера је одмерена да реши тренутне финансијске проблеме грађана са стамбеним кредитима. Петнаест месеци је довољно времена када ситуација може да се стабилизује и можда и врати на ниво испод ових 4,08 одсто.

Нажалост, актуелна глобална отворена питања и сукоби отежавају дугорочно финансијско планирање, што је и један од узрока раста каматних стопа.

Трајно решење свих који имају стамбени кредит је успешна комплетна отплата, а то клијенти могу да реше искључиво самостално са капацитетом зараде.

Шта је са оним дужницима којима су кредити одобрени од 31. јула 2022. године до ступања на снагу одлуке?

Свима који су узели кредит након овог датума обрачун камате вратиће се на ниво који је био у тренутку уговарања кредита. То значи да ће плаћати по првобитном плану отплате.

Да ли сматрате да су „оштећени“ они који имају стамбени кредит већи од 200.000 евра, а који нису обухваћени одлуком.

Циљ одлуке НБС је био да се просечан купац стамбеног кредита финансијски релаксира и заштити од утицаја раста еурибора. Претпостављам да они који имају кредит већи од 200.000 евра према НБС не спадају у категорију просечних купаца.

Каматица

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА