23.7 C
Uzice
октобар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Rata upola manja

Pojedine banke odlučile su da prepolove kamate na gotovinske kredite kako bi privukle što više klijenata. Keš pozajmice su najtraženije na tržištu i zbog toga je počela trka bankara sa cenama koje nude. Tako, umesto dosadašnjih 12,50 odsto, koliko su inzosile kamate na nenamenske kredite, sada banke nude od 5,90 do 7,60 odsto na godišnjem nivou.

Narodna banka Srbije je oborila svoju referentnu kamatu na tri odsto (dakle, toliko košta cena novca u Srbiji), pa bankari mogu da svoje zajmove prodaju i po šest odsto i da gotovo duplo zarade.

Gotovinski krediti mogu se uzeti u iznosu od 5.000 dinara do tri miliona dinara, bez žiranata i depozita. Rok otplate je od 12 do 120 meseci. Bankarska naknada i dalje se zaračunava i iznosi od 1,5 do tri odsto. Plaća se jednokratno. Minimalna zarada klijenta koji želi da se zaduži može da bude i 15.000 dinara.

Ukoliko neko uzme 200.000 dinara sa rokom otplate od tri godine, mesečno će vraćati po 6.140 dinara. Ako želi da refinansira svoje obaveze kao što su keš kredit, kreditna kartica i dozvoljeni minus, može da se opredeli za duži rok. Najčešće je to 84 meseca. Tako ako se zaduži 500.000 dinara na sedam godina, svakog meseca će otplaćivati po 8.300 dinara.

Građani sada za razliku od prethodnih godina kada je postojao „kartel“ i kada su sve banke imale gotovo identične kamate, mogu da pronađu za sebe povoljniji keš zajam ako obiđu više banaka.

– U jednoj banci imam gotovinski kredit koji treba da otlaćujem još tri godine. Rata mi je 15.300 dinara. Kada sam se raspitala za uslove u drugoj banci, ponudili su mi na isti rok zajam sa mesečnom obavezom od 13.000 dinara, a mogu da dobijem još 80.000 dodatnog keša. Preći ću u drugu banku, jer je povoljnija. Kamata mi je gotovo duplo manja. Mislim da svako treba da obiđe više banaka pre nego što donese odluku da se zaduži, jer se uslovi znatno razlikuju – kaže Snežana B. iz Beograda.

Banke su dosad zarađivale na gotovinskim kreditima i do tri puta više nego što je cena novca u Srbiji. Marže su im se kretale i od 12 odsto.

Očigledno da ta vremena polako prolaze, jer je borba za klijenta postala jaka, kako za male tako i za velike banke.

– Banke najviše brine kako će budući klijent da otplaćuje obaveze – kažu u jednoj stranoj banci. – Stare klijente već poznaju, ali kako će se ponašati novi, to ne znaju. Sa dugogodišnjim klijentima je bankarima lako i obično im sami nude povoljnije kamate ako je klijent dobar u otplati. Kamate će sigurno nastaviti da padaju, jer NBS obara svoju kamatu.

NAKNADE I TROŠKOVI

Građani koji se zadužuju treba da obrate pažnju na prateće troškove kada uzimaju gotovinske kredite. Trošak obrade kredita se ne naplaćuje ako se zajam uzima „onlajn“. Takođe, neke banke ne zaračunavaju novu jednokratnu obavezu. Ali, ima i onih koje za obradu zahteva znaju da naplate i do tri odsto od iznosa, što nije malo izdvajanje za klijenta. Takođe, menica košta 50 dinara, a izveštaj Kreditnog biroa – 246 dinara.

Izvor: Novosti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Brze pizza rolnice (video)

Oglasna Tabla

U novom pravoslavnom hramu u Krčagovu obeležena Slava Pokrov Presvete Bogorodice (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Покров Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije -„Uplakana Katarina“

Oglasna Tabla

Nedostaje pet miliona evra: Otvaranje aerodroma Ponikve tokom 2020?

Oglasna Tabla

PROGNOZA ZA SLEDEĆU NEDELJU: Kao da je jul, ne oktobar – temperatura do 29!

Oglasna Tabla

MUP: Pojačana kontrola prevoza dece

Oglasna Tabla

SBB fondacija u akciji čišćenja u Užicu

Oglasna Tabla

Sve samo da izbegne alko-test: Suvozač istrčao iz kola kad je video saobraćajce, pa bežeći skočio u Drinu

Oglasna Tabla