ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Расте цена градње постројења за пречишћавање воде

Оквирна вредност пројекта за пет општина тренутно око 105 милиона евра

Ужице – Кад је недавно Ђетиња у центру Ужица два пута за седам дана побелела од загађења (чији узроци још нису обелодањени), из градске власти су с тим у вези поменули и будуће регионално постројење за прераду отпадних вода у Пожеги. Суштина проблема је, рече тада начелник Градске управе за инспекцијске послове и комуналну полицију Зоран Милитаров, што у овом делу Ужица није завршен колектор којим отпадне воде треба одвести низводно до постројења за прераду отпадних вода: – Ту није кривица града Ужица, већ је то због потребе да се изградња овог колектора синхронизује са градњом постројења за прераду отпадних вода у Пожеги. Надамо се да ће у наредном периоду бити убрзан тај процес – изјавио је Милитаров.

Зна се да проблеми с отпадним водама у целом овом крају предуго трају, било је и јавних протеста, а могућа решења ранијих деценија „отпловила су низ реку”. Сада се наде окрећу ка поменутом будућем регионалном постројењу, последњих година помињаном у јавности, али без недовољно појединости. Детаље и припремне послове недавно је предочио локалним медијима Небојша Лијескић, в. д. директора ЈКП Регионални центар за водне услуге „Скрапеж воде”. Основаног пролетос на основу споразума града Ужица и општина Пожега, Ариље, Косјерић и Ивањица о сарадњи на пројекту изградње и управљања регионалним системом за сакупљање и пречишћавање отпадних вода. У подухвату чија се вредност сада процењује на око 105 милиона евра (мада је прошле године помињано 69 милиона), где главна средства (70, 80 одсто) треба да обезбеди Европска унија из ИПА фондова.

Прочитајте још: Потписан протокол о сарадњи између најбољих туристичких села света Мокре Горе и Солчаве

Лијескић каже да ће се централно постројење градити у Пријановићима код Пожеге, тачније на пет хектара Пријановачког поља, где ће бити будућа индустријска зона. Пројекат је осмислила Републичка дирекција за воде, а спроводи се под окриљем Министарства за европске интеграције и надзором ЕУ. Техничка и тендерска документација за извођење радова требало би да се заврши до фебруара 2023. Планирано је да постројење проради 2025. године, с тим што ће се видети да ли је тај план остварив. Почетак градње биће утврђен у договору Делегације ЕУ у Србији са Владом Србије.

– На ово централно постројење магистралним цевоводом се повезују Ужице, Пожега и Ариље, док се мања два постројења раде за Косјерић и Ивањицу. Пошто је овде поплавно подручје, а будућа индустријска зона општине Пожега, прави се одбрамбени бедем с леве стране корита реке Скрапеж како би оно било заштићено. Вода која се буде испуштала из постројења биће, малтене, на нивоу кишнице –изјавио је в. д. директора ЈКП „Скрапеж воде”.

У плану је да сви испусти у токовима Ђетиње, Скрапежа и Моравице буду зацевљени, па одатле отпадне воде магистралним цевоводом дођу у пожешко постројење. Зато се ради идејно решење за све секундарне мреже у локалним самоуправама овог подручја, дакле и за ужичка насеља крај Ђетиње. Три крака има планирани цевовод: први од места прикључења канализационе мреже Ужице до црпне станице Пожега, дуг око 17 километара, крак Ариље-Пожега око 10 километара, а онај од црпне станице Пожега до будућег постројења у Пријановићима је нешто дужи од километра.

– Оквирна вредност целог пројекта, у коме свака од пет општина учесница добија одређени износ средстава за секундарне канализационе мреже, тренутно је око 105 милиона евра. Почетна вредност била је процењена на 69 милиона, али је скок цена материјала у овом периоду евидентан, па се износ стално усклађује – објашњава Лијескић, додајући да је подухват од изузетног значаја за животну средину и здравље људи, будући да се многе пољопривредне парцеле (малина, поврће, воће) наводњавају из ових водотокова:

– Кад проради постројење не само што ће вода бити чиста у рекама узводно и низводно од Пожеге, него ће повољно утицати и на квалитет Западне Мораве, при чему је позитиван утицај и на водозахвате као што је чачански. А чистија средина допринеће здравијем животу и нас и генерација које долазе.

Извор: Политика/ Бранко Пејић

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА