Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Rast broja obolele dece od respiratornih infekcija (VIDEO)

U Službi pedijatrije Doma zdravlja Čajetina poslednjih dana naglo je došlo do povećanja broja obolelih sa znacima akutnih respiratornih infekcija, što potvrđuje podatak da se u ovu ustanovu dnevno javljalo i po 60oro dece, najčešće predškolskog urasta, kao i mališani od dve do četiri godine.

Prvi simptomi respiratornih infekcija koji se javljaju kod dece su povišena temperatura koja traje i do sedam dana, curenje nosa, kašalj, glavobolja, malaksalost i gubitak apetita. Karakteristično je da nakon tri četiri dana dođe do privremenog poboljšanja a zatim ponovni skok temperature preko 39 stepeni u naredna dva dana.

„Deca su uglavnom dobro. Kada se skine temperatura oni su živahni i imaju želju za hranom. Dosta njih kašlje, određen procenat je i povratio i imao jendom neku ređu stolicu. Uglavnom su dobrog opšteg stanja samo se treba naoružati strpljenjem, skidati temperaturu kada je visoka, dati dosta tečnosti i naravno, ukoliko dugo traje javiti se kod nas na pregled“, kaže dr Biljana Pantović Vučinić, pedijatar.

Pošto se uglavnom radi o respiratornim virusnim infekcijama čiji uzroci se ne mogu ukloniti antibioticima, lekari najčešće roditeljima daju savete kako da postupaju sa decom.

„Treba izbegavati boravak u zatvorenim prostorijama. Deca su sada na žalost u kolektivima, i škole i vrtići su puni, tako da je to najčešći način prenosa. Takođe, vreme je slava i proslava, i ako možete izbegavajte boravak u prostorijama sa dosta ljudi, redovno provetravajte prostorije, održavajte toaletu nosa, unosite dosta vitamina, tečnosti i to je ono što možete da uradite za svoje dete da se ne razboli“, dodaje dr Pantović Vučinić.

Decu ne možemo držati pod staklenim zvonom, ali preventivnim merama možemo sprečiti nastanak infekcije. Postupci koji mogu doprineti poboljšanju imuniteta mališana su : ishrana bogata vitaminima A, C, i E koji su snažni antioksidansi. Najbolji izvor vitamina su sveže voće i povrće. Takođe u ishrani se mogu koristiti probiotici i multivitaminski sirupi.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„Dok je Užica živeće Antara“ : Užičani se dirljivim porukama opraštaju od Radomira Antića

Oglasna Tabla

Još 2 nova slučaja u Zlatiborskom okrugu, Užice i dalje 4 zaražena

Oglasna Tabla

Aktivnosti Gorske službe spasavanja Požega u vreme koronavirusa

Oglasna Tabla

Još 292 obolelih od korone, sedmoro preminulo u poslednjih 24 časa

Oglasna Tabla

Obaveštenje – dozvole za kretanje poljoprivrednih proizvođača tokom trajanja policijskog časa

Oglasna Tabla

Obaveštenje – dozvole za kretanje u vreme policijskog časa radi pružanja medicinske pomoći bolesnim, nepokretnim i teško pokretnim licima

Oglasna Tabla

U Institutu Dedinje zaraženo 67 zdravstvenih radnika i 9 pacijenata: Nije bilo mesta u COVID bolnici

Oglasna Tabla

Kako ćemo slaviti Uskrs za dve nedelje

Oglasna Tabla

Izdravanje dozvola za kretanje tokom policijskog časa

Oglasna Tabla