ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

RAŠ Omorika: Zaštita od šumskih požara

Od početka leta na teritoriji Zlatiborskog okruga izgorelo oko 1.000 hektara šume što je jednako površini 1.600 fudbalskih terena, saopštili su iz Regionalne asocijacije vlasnika privatnih šuma Omorika i istakli da je rizik od požara i dalje ogroman imajući u vidu da se i narednih dana očekuju vrlo visoke temperature.

Najčešći uzrok požara je ljudski nemar, a u prilog tome govori i činjenica da se statistički najviše šumskih požara u Srbiji dogodi u martu i oktobru kada je visoka aktivnost ljudi na paljenju strnjika, nekošenih livada i slično. Šteta ovog leta se meri milionima evra, kažu u RAŠ Omorika. Međutim, požari u toku leta su neuporedivo jačeg intenziteta zbog visokih temperatura i suše i zato letnji požari naprave pravu prirodnu katastrofu.

Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma ”Omorika” koja deluje na teritoriji Zlatiborskog okruga poziva na više ulaganja u preventivne mere kojima se šume štite od požara.

”U državnom budžetskom fondu za šume postoji novac kojim se finansiraju preventivne mere, 30% ovog novca pripada lokalnim samoupravama i taj deo fonda ostaje neiskorišćen. U Zlatiborskom okrugu to je preko 10 miliona dinara na godišnjem nivou koje ostaje neutrošeno za unapređenje stanja šuma. Pozivamo lokalne samouprave da počnu da ulažu svoj deo sredstava fonda”, navode iz asocijacije vlasnika privatnih šuma.

Kako se dalje navodi u saopštenju, osnovne preventivne mere u zaštiti šuma od požara podrazumevaju izgradnju dovoljno guste i dobro održavane mreže protivpožarnih puteva i šumskih proseka kojima se veći šumski kompleksi fizički razdvajaju na manje. Toga u privatnim šumama gotovo da nema. Sa druge strane, jednako je važna i dobro edukovana i savesna javnost odnosno posetioci u šumi.

RAŠ Omorika je smatrajući da mediji imaju presudnu ulogu u prenošenju informacija koje su od značaja za preventivno delovanje 03. avgusta organizovala piknik sa medijima u Užicu gde je glavna tema bila upravo zaštita šuma od požara i preventivno delovanje.

Tom prilikom je Savo Bešlić, predsednik skupštine RAŠ Omorika istakao da se sredstva iz republičkog budžetskog fonda za šume koriste već punu deceniju i dostupna su kako za državne tako i za privatne šume. Od osnivanja fonda do danas najviše interesovanja vlada za izgradnju šumskih puteva koji su ključni za gašenje požara. Važno je da vlasnici šuma znaju da gotovo uvek sredstva fonda budu dovoljna da pokriju sve troškove izgradnje ovih puteva, odnosno da nije potrebno finansijsko učešće samih vlasnika šuma. Važno je da i lokalne samouprave počnu da ulažu svoj deo fonda kako bi na taj način bolje zaštitili naše šume, rekao je Bešlić.

Izvor: prviportal.net

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама