ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Rampe „ubiše“ sezonu na „Koki“

Mršava sezona u Kokinom Brodu i na Zlatarskom jezeru, nekad proglašenom za „zlatnu koku“ novovaroškog turizma. U kanjonu Uvca krepe carstvo tišine i divljine.

Nekada je na Zlaztarskom jezeru u Kokinom Brodu „kuvalo“ letnjih dana „k’o u košnici“. Ovog, 3. avgusta – tek po koji namernik i sablasno pust Vizitorski centar, na ponton plaži okačana zabrana, obližnji teren za odbojku u pesku zarasta u travu, na zakatančenom restoranu četa natpisa „voda nije za piće“…

– Zabrane korišćenja pontonske plaže i ulaska vozila i spuštanja plovila uz mnogo peripetija – „ubiše“ sezonu – žali se čamdžija, koji čeka da grupu gostiju poveze na krstarenje jezerom.

– Beži dalje od Kokinog Broda, od ovog jada i čemera. Idi gore u kanjon… Gore ti je raj, divljina, tišina! – dobaci mi vozač „golfa“ beogradskih tablica, računajući da sam gost namernik.

– A imaš li telefonski broj komunalnog inspektora u Opštini? – pita me poznanik u kafani „Sidro“.

– Ovde ima posla za inepekciju sedam dana, podavi nas miris kanalizacije – dobacuje Šapčanin na terasi restorana.

– E, da je inspektor pokojni Mirko Korićanac, pa da ga zlatom platiš – ne bi bio skup…? Taj nije nikog brenov’o! – nadovezuje se poznavalac nekadašnjih prilika u vlasti.

– Nismo ovde videli zajedno predstavnike Opštine, Turističke organizacije i Rezervata „Uvac“, trebalo je pre sezone da sednu, dogovore se i nešto zajedno urade. Sad je kasno jadikovati zbog mršave sezone…?! U vetar idu priče o neradu i nemaru, te zamerke na čudne odluke… Daj, Bože, da izvuku pouke za sledeću godinu…?!? – više za sebe će jedan meštanin.

Dok slušam ove jadikovke kroz glavu mi prolaze svi oni hvalospevi o „zlatnoj koki“, reci gostiju i berićetnoj turističkoj žetvi, koje sam godinama slušao, a pogotovu u najavama na početku radova ili otvaranju Vizitorskog centra.

Setih se i onih Užičana i posetilaca iz okolnih gradova što su najveću akumulaciju na Uvcu – jezero HE „Kokin Brod“, iz milošte nazvali „Koka“ i hvalili se bronzanom bojom sa livada i ispod breza Smudinoga i Bosanja, Batačkog ili Užičkog zaliva, Kriviodola, sa Puljaka…

Na stara vremena podsećaju puni parkinzi i poseta motelu „Zlatarska jezera“. U objakat na sredokraći puta Beograd – Crnogorsko primorje mnogi svrate da predahnu, okrepe se, neki i da konače. Selfi na terasi ili obali je češći od spuštanja kajaka ili čamca u vodu jezera…

Loš put niz Smudinoge

Vlasnici apartmana na ušću Tisovice u Uvac, na padinama Smudinoga, ne žale se na posetu i broj gostiju, već na loš makadamski put niz Debelju, od Borja do obale jezera, od sedam – osam kilometara.

Miris paljevine iz obližne Negbine podseća da su Smudinoge bez kružnog ili protivpožarnog puta…?! A tamo su veliki šumski kompleksi između Zlatarskog jezera i njegovog kraka uz Tisovicu.

Katanac na Vizitorskom centru

-Imali su nekad da iskopaju oči i potegnu debele veze da na kruni brane, gde je bila zabranjena svaka gradnja, podignu Vizitorski centar u Kokinom Brodu?! Ne znam što ga sad ne koriste, ili bar što ne urede okolinu, ne isprave one iskrivljene table Rezervata „Uvac“ i ribolovnog područja? – pitanje je koje upućuje meštanin Vraneša.

Izvor: zlatarinfo.rs/Foto: R. Prelić

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Како заштитити род од климатских промена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да живот буде сладак као мед (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ништа не чисти јетру као овај напитак, одличан је и за кости и крвне судове

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развојни планови Златибора у жижи интересовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лепа Брена проџект

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза: Облачно и натпросечно топло, местимично краткотрајна киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саобраћај је умереног интензитета и услови за возњу су углавном повољни

ОГЛАСНА ТАБЛА