Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Rampe „ubiše“ sezonu na „Koki“

Mršava sezona u Kokinom Brodu i na Zlatarskom jezeru, nekad proglašenom za „zlatnu koku“ novovaroškog turizma. U kanjonu Uvca krepe carstvo tišine i divljine.

Nekada je na Zlaztarskom jezeru u Kokinom Brodu „kuvalo“ letnjih dana „k’o u košnici“. Ovog, 3. avgusta – tek po koji namernik i sablasno pust Vizitorski centar, na ponton plaži okačana zabrana, obližnji teren za odbojku u pesku zarasta u travu, na zakatančenom restoranu četa natpisa „voda nije za piće“…

– Zabrane korišćenja pontonske plaže i ulaska vozila i spuštanja plovila uz mnogo peripetija – „ubiše“ sezonu – žali se čamdžija, koji čeka da grupu gostiju poveze na krstarenje jezerom.

– Beži dalje od Kokinog Broda, od ovog jada i čemera. Idi gore u kanjon… Gore ti je raj, divljina, tišina! – dobaci mi vozač „golfa“ beogradskih tablica, računajući da sam gost namernik.

– A imaš li telefonski broj komunalnog inspektora u Opštini? – pita me poznanik u kafani „Sidro“.

– Ovde ima posla za inepekciju sedam dana, podavi nas miris kanalizacije – dobacuje Šapčanin na terasi restorana.

– E, da je inspektor pokojni Mirko Korićanac, pa da ga zlatom platiš – ne bi bio skup…? Taj nije nikog brenov’o! – nadovezuje se poznavalac nekadašnjih prilika u vlasti.

– Nismo ovde videli zajedno predstavnike Opštine, Turističke organizacije i Rezervata „Uvac“, trebalo je pre sezone da sednu, dogovore se i nešto zajedno urade. Sad je kasno jadikovati zbog mršave sezone…?! U vetar idu priče o neradu i nemaru, te zamerke na čudne odluke… Daj, Bože, da izvuku pouke za sledeću godinu…?!? – više za sebe će jedan meštanin.

Dok slušam ove jadikovke kroz glavu mi prolaze svi oni hvalospevi o „zlatnoj koki“, reci gostiju i berićetnoj turističkoj žetvi, koje sam godinama slušao, a pogotovu u najavama na početku radova ili otvaranju Vizitorskog centra.

Setih se i onih Užičana i posetilaca iz okolnih gradova što su najveću akumulaciju na Uvcu – jezero HE „Kokin Brod“, iz milošte nazvali „Koka“ i hvalili se bronzanom bojom sa livada i ispod breza Smudinoga i Bosanja, Batačkog ili Užičkog zaliva, Kriviodola, sa Puljaka…

Na stara vremena podsećaju puni parkinzi i poseta motelu „Zlatarska jezera“. U objakat na sredokraći puta Beograd – Crnogorsko primorje mnogi svrate da predahnu, okrepe se, neki i da konače. Selfi na terasi ili obali je češći od spuštanja kajaka ili čamca u vodu jezera…

Loš put niz Smudinoge

Vlasnici apartmana na ušću Tisovice u Uvac, na padinama Smudinoga, ne žale se na posetu i broj gostiju, već na loš makadamski put niz Debelju, od Borja do obale jezera, od sedam – osam kilometara.

Miris paljevine iz obližne Negbine podseća da su Smudinoge bez kružnog ili protivpožarnog puta…?! A tamo su veliki šumski kompleksi između Zlatarskog jezera i njegovog kraka uz Tisovicu.

Katanac na Vizitorskom centru

-Imali su nekad da iskopaju oči i potegnu debele veze da na kruni brane, gde je bila zabranjena svaka gradnja, podignu Vizitorski centar u Kokinom Brodu?! Ne znam što ga sad ne koriste, ili bar što ne urede okolinu, ne isprave one iskrivljene table Rezervata „Uvac“ i ribolovnog područja? – pitanje je koje upućuje meštanin Vraneša.

Izvor: zlatarinfo.rs/Foto: R. Prelić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Општина Чајетина обезбедила бесплатне очне прегледе за своје становнике

ОГЛАСНА ТАБЛА

29. септембра обележава се Светски дан срца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађанска читаоница „Либерграф“ изражава жаљење због усвајања Одлуке о заштити акумулације „Врутци“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Четворица настрадалих младића из Ужица никад неће бити заборављени: Осликава се мурал за Владимира, Уроша, Стефана и Николу и то на деоници на којој су изгубили животе (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локални механизми за развој женског предузетништва

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милија испричао како је пре 38 година устао из мртвих: Спремили му сахрану, купили црнину, чак и гроб обележили! А онда сам оживео

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа „Свињски отац“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа „Дугоња, Трбоња и Видоња“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Усвојен други ребаланс града Ужица и износи 4,52 милијарде динара

ОГЛАСНА ТАБЛА