ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Ракија шљивовица уписана на УНЕСКО листу нематеријалног културног наслеђа

Ракија шљивовица, национално пиће Србије, уписана је на UNESCO листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Свако домаћинство које има воћњак производи за сопствене потребе одређену количину ракије, али је то пиће и даље углавном непознато ван Европе, због чега интензивно треба да се ради на његовој промоцији, истиче Секретар удружења за биљну производњу Привредне коморе Србије Александар Богуновић.

„Поред тога што то пиће није познато, светској јавности, проблем је што је оно релативно скупо у односу на сва ова поменута пића, јер се оно производи од сировине која је високог квалитета и више кошта у односу на сировине за производњу ових јаких алкохолних пића. Зато је важно што смо дошли на УНЕСКО-ву листу нематеријалног културног наслеђа“, истакао је Богуновић.

Тренутно је у Србији регистровано више од 930 произвођача који производе 26 милиона литара ракија годишње.

„Ако узмемо у обзир ово што смо рекли, да се она производи у великом броју домаћинстава, где производњи раде физичка лица за сопстене потребе, процене су да је то и преко 50 милиона литара“, објаснио је.

У Србији је око 73.000 хектара под шљивом, што је 38 одсто од укупно 190.000 хектара под воћем, док око 70 одсто произведене шљиве заврши у ракији.

„Оно што видимо у последњих неколико година јесте подизање нових засада и, што је веома важно, подижу се засади са старим сортама. Препознате су наше аутохтоне и старе сорте које су због свог квалитета и укуса добра база за производњу висококвалитетних ракија посебних укуса и арома“, рекао је Богуновић.

Око 70 одсто ракија из Србије тренутно се извози у пет земаља Немачку, Црну Гору, САД, Хрватску и БиХ.

„Оно што је важно јесте да се, поготово у последњих пар година, отварају нове дестинације, нова тржишта, па између осталог имамо извоз и до Аустралије, у Руску Федерацију и део који иде и за Кину“, додао је.

У Србији се осим шљивовице производе и друге воћне ракије, највише од дуње, крушке, јабуке и малине. А први регистровани патент у Србији и то пре 102 године био је казан за печење ракије.

Прилог Кинеске Медијске Групе (ЦМГ).

Извор: beta.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Група грађана „Слога“ излази самостално на предстојеће локалне изборе у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ОШ „Стари град“ у Ужицу наградила своје ученике у ваншколским активностима (ВИДЕО)

Радо иду Српкиње у војнике: Анђела из Чачка се добровољно пријавила на служење војног рока

Ухапшена три Крагујевчанина због покушаја убиства на Златибору

Временска прогноза за петак, 1. март 2024.

БДП у последњем кварталу 2023. носили пољопривреда и грађевинарство

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор – Мајстори виолине сутра у 10 сати отварају пршутијаду у Мачкату

ОГЛАСНА ТАБЛА

Шири се Иновациони бизнис центар на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Електродистрибуција: Дезинформације о паметним бројилима и увећаним рачунима

ОГЛАСНА ТАБЛА