23 C
Uzice
септембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA REPORTERI-DOPISNICI

„RAJ JE PRONAĐEN“-MEĐU NAJLEPŠIMA U SRBIJI I UŽICE

Zamislite mesto koje pored prepoznatljivog izgleda krase i nestvarna prirodna, biološka, ekološka, estetska i kulturno-istorijska bogatstva. Pitate se da li takvo nešto uopšte postoji i kako izgleda? Odmah ćemo vam odgovoriti – postoji. A Srbija može da se pohvali sa čak 16 takvih destinacija! Dobrodošli u magični svet krajolika sa izuzetnim odlikama! Raj je pronađen! U to ćete se i sami uveriti kada pogledate fotografije koje smo za vas pripremili. Naravno, da biste doživeli i osetli magiju kojom ovi impozantni predeli naprosto odišu, morate ih posetiti

output_nm92kd

1. Planina Kosmaj
Iako je posle Avale najniža u Šumadiji, Kosmaj je planina koja ima mnogo toga da ponudi. Od nestvarne prirode i zlatnih zalazaka sunca, do fascinantne istorije i bogate kulture.

Kosmaj

Foto: www.portalmladi.com

U bujnim šumama Kosmaja ušuškano je i nekoliko prelepih srpskih svetinja, a na vrhu se nalazi i velelepan spomenik podignut u čast borcima stradalim u Drugom svetskom ratu.

2. Veliko ratno ostrvo
Na samom ušću Save i Dunava, smeštena je prava prirodna oaza i svojevrsni ekološki punkt. Naravno, reč je o Velikom ratnom ostrvu koje krasi vodeno srce Beograda.

Veliko ratno ostrvo

Foto: www.flickr.com, whl.travel

Sa plaže Lido koja koja se nalazi na severu ostrva pruža se fenomenalni pogled na Zemun, a zbog velikog broja različitih ptičijih vrsta ostrvo je zaštićeno kao prirodni rezervat.

3. Klisura reke Gradac
Da li ste znali da se jedna od najčistijih reka u Evropi nalazi u Srbiji? Ukoliko niste, pravo je vreme da upoznateGradac, njen fascinantan kanjon i veličanstvenu prirodu koja je okružuje!

Gradac river

Foto: www.panoramio.com

Magični spoj izuzetnih prirodnih odlika, visokog stepena očuvanosti i vrednih kulturno-istorijskih spomenika, čini Gradac jedinstvenim mestom za pešačenje, odmor, uživanje i rekreaciju!

4. Vršačke planine
Jedinstveni položaj, raznovrsnost flore i vegetacije, bogati šumski ekosistemi, lepi pejzaži i fascinantni vidikovaci, učinili su da se Vršačke planine u Banatu zaštite kao predeo izuzetnih odlika. Ukoliko budete imali priliku da posetite ovo mesto, shvatićete i zbog čega!

vrsacke planine

Ono što svakako ne smete da propustite je obilazak glavnog turističkog i izletničkog odredišta – Vršačkog brega. Neizostavni su i čuveni vršački vinogradi, Vršačka kula i brojne svetinje koje su ovde smeštene.

5. Subotička ili Telečka peščara
Jedinstvene ekološke prilike, raznovrsno zemljište, poseban režim podzemnih voda, vlažna staništa, visok stepen raznovrsnosti biljnih zajednica, kao i značajno bogatstvo faune, samo su neke od odlika jedinstvenog prirodnog dobra od velikog značaja – Subotičke peščare.

Suboticka pescara

Foto: www.lazarus.rs

U blizini ovog neobičnog prirodnog dobra nalaze se i prelepa jezera koja se jednostavno moraju naći u vašem planu putovanja – Palićko, Ludaško, Krvavo ili Slano, na vama je da odaberete!

6. Vlasina
Da li zbog jedinstvenih plutajućih ostrva, netaknute prirode, čistog vazduha ili posebne energije koja ovde kruži, kada jednom posetite Vlasinu sigurno ćete poželeti da se vratite!

Vlasinsko jezero

I kao da je malo sve što smo već nabrojali, magičnoj Vlasini moramo dodati još jedan epitet – carstvo lekovitih biljaka i raznovrsnih rečnih riba. Dođite i doživite njenu magiju!

7. Ovčarsko-Kablarska klisura
Pripremite se za uživanje u impozantnim pejzažima, zaljubljivanje u neobične meandre Zapadne Morave, razgledanje mnogobrojnih manastira i opuštanje u prelepoj netaknutoj prirodi. Jer sve to i mnogo više od toga vas očekuje u nestvarnoj Ovčarsko-Kablarskoj klisuri!

Ovčar-Kablar Gorge

Priroda je ovde poput najumešnijeg umetnika oslikala neke od svojih najlepših dela, i ceo ovaj prostor nadomak Čačkadarovala bogatom florom i faunom, pejzažnom raznolikošću i brojnim mineralnim izvorima. Zavirite u bajkoviti svet jedne od najživopisnijih klisura Srbije!

8. Avala
Još je knez Miloš 1859. uvideo vrednost i lepotu Avale i doneo odluku da se zaštiti. Ova niska planina nadomak Beogradatako odavnina predstavlja dobro od opšteg značaja, svojevrsnu oazu raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta i jedno od omiljenih izletišta Beograđana.

Avala

Guste četinarske šume i svež vazduh idealna su kombinacija za odmor, a Avalski toranj, spomenik Neznanom junaku i drugi kulturni objekti, idealna mesta za razgledanje i šetnju.

9. Lepterija-Sokograd
Nije slučajno što se baš ovo mesto naziva “zelenim srcem Srbije”. Razloga za to ima mnogo – prelepa netaknuta priroda, čist vazduh, povoljna klima, veoma lepo uređeno izletište Lepterija

Sokograd

U blizini se nalaze i čuvena Sokobanja i srednjovekovni Sokograd, koji predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja. Sada vam je jasnije zašto morate da posetite ovaj deo Srbije?

10. Zaovine
Gotovo je nemoguće odabrati jedno mesto u Srbiji i proglasiti ga najlepšim ili najvrednijim. Ali kada je reč o Zaovinama jedno je sigurno – ono spada u užu konkurenciju. Zelena brda, visovi, cvetni proplanci, reke, jezera i tako u nedogled. Slika ipak ponekad govori više od 1000 reči…

Zaovine lake Tara

Foto: www.flickr.com, Irene Becker

Zbog svih ovih lepota živopisnih predela, prirodnih staništa kao i izuzetno bogatog i raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta, Zaovine je proglašeno predelom izuzetnih odlika.

11. Radan
Jug Srbije krasi planina koju je možda najbolje opisati kao “fascinantan spoj prirode, kulture, misterija i legendi”. Radan je ujedno i dom mnogobrojnim zaštićenim biljkama i životinjama.

Devils town

Ova tajanstvena planina poznata je i po pričama o vodi koja teče od podnožja ka vrhu i automobilima koji kada isključe svoje motore takođe počinju da se klizaju. Iako ove priče i dalje nisu upotpunosti razjašnjene, ono što je sigurno jeste da u blizini ove planine možete obići neke od zanimljive lokacije poput Đavolje varoši, Prolom Banje, Caričinog grada, Ivanove kule i sl.

12. Klisura reke Đetinje
Na jugozapadnim padinama Tare nastaje reka Đetinja – njena ozbiljna konkurencija kada je lepota u pitanju. Razlozi zbog kojih je proglašena predelom izuzetnih odlika ima mnogo: od dinamične morfologije sa brojnim pećinama, vrtačama i škrapama, preko bogatog spomeničkog nasleđa do raznovrsne flore i faune…

Djetinja river

Foto: www.flickr.com, Neonci

Jedini problem kada je kanjon ove veličanstvene reke nadomak Užica i Mokre Gore u pitanju, leži u tome što se njena nesvakidašnja lepota ne može opisati, već doživeti! Zato dođite!

13. Dolina Pčinje
Na krajnjem jugoistoku Srbije smešten je još jedan predeo izuzetnih odlika i nacionalna prirodna baština – dolina Pčinje. Već pri samom pogledu na fotografiju, biće vam jasni razlozi zbog kojih je ova dolina toliko posebna. Upravo tako! Očuvani prirodni resursi, nezagađeno tlo, bogatstvo šumskih zajednica, životijski svet i manja naselja ruralnog tipa, su samo neki od njih!

DOLINA PCINJE

Mi smo se u lepotu Pčinje nadomak Vranja već uverili. Ostaje samo da i vi to isto učinite i naravno ne zaboravite da nam javite vaše utiske i doživljaje!

14. Kamena Gora
Verovatno ste pomislili da ne postoji ništa lepše od onoga što smo vam do sada predstavili? Moraćemo da vas razuveremo. Razlog za to je Kamena Gora sa čijim lepotama vas u ovom tekstu još uvek nismo upoznali. Spremni za grandiozni pejzaž neopisive lepote? Izvolite!

Kamena Gora

Foto: www.commons.wikimedia.org

Sigurni smo da vam je već sada jasno zbog čega je Kamena Gora zaslužila da se nađe među destinacijama izuzetnih odlika, ali hajde da malo pomognemo: Sveti bor čija se starost procenjuje na 500 godina, mnogobrojne retke biljne i životinjske vrste, planinsko područje koje je autentično po dubokim klisurama i mozaičnom rasporedu šumskih i livadskih zajednica…

Izvor: www.serbia.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Održan Dan pešačenja u Užicu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Otvorena biblioteka „Vanja“ u Krivoj Reci

Oglasna Tabla

Priča od koje ćete se naježiti: Ovako su srpski šarplaninci odbranili srpsko selo i seljane od američke vojske

Oglasna Tabla

Pripremite zimnicu na vreme: Proveren recept za preukusni džem od šljiva

Oglasna Tabla

Zbog odlaska učiteljice deca napustila školu (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju sunčano i toplo, do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Užički Mik Džeger, Đorđe Vasić, koncertom zatvorio Užičko kulturno leto (VIDEO)

Oglasna Tabla

Što više čokolada pojedete, to ste pametniji: Nauka potvrđuje, a evo na osnovu čega!

Oglasna Tabla

Država pomaže adaptaciju autentičnih seoskih objekata

Oglasna Tabla