24.2 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru

U toku su pripremni, zemljani radovi za postavljanje temelja za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru, a celokupan posao je poveren konzorcijumu koga čine „Jedinstvo“ iz Sevojna, „Beohidro“ iz Beograda i „Hidroinženiring“ iz Ljubljane.

Građevinski radovi na postrojenju preduzeće „Jedinstvo“ Užice trebalo bi da završi do jeseni, nakon čega će uslediti ugradnja opreme koja je nabavljena od strane „Hidroinženiringa“. Period testiranja postavljene opreme, kako navodi direktor JKP „Vodovod Zlatibor“ Rade Jovanović, trajaće 270 dana.

„U tom periodu biće uključeni naši inženjeri i stručna lica, koja će pratiti rad i vršiti obuku za rad na postrojenju. Nakon isteka probnog rada postrojenje će nam biti predato po sistemu „ključ u ruke“, a naši operativci će biti spremni za budući rad na postrojenju“, ističe Jovanović.

Direktor JKP „Vodovod Zlatibor“, koje će upravljati postrojenjem, podsetio je na višestruki značaj te investicije za Zlatibor, kako za njegov turistički razvoj i svrstavanje u turističku destinaciju prve kategorije, tako i za zaštitu životne sredine i uređenje dela reke Obudojevice.

„Otpadne vode su globani problem. Izgradnja postrojenja za prečišćevanje otpadnih voda na Zlatiboru od izuzetnog je značaja ne samo za Čajetinu, već i za ostale lokalne samouprave u slivu reke Drine“, izjavio je Jovanović, poručujući da će realizacijom tog projekta Čajetina postati jedna od prvih ekoloških opština u Srbiji.

Navodeći primer Slovenije, koja već ima izgrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda , Jovanović kaže da se riba veoma brzo vratila u rečne tokove na kojima su izgrađena postrojenja, te se nada da će ribolov, kao jedan od vidova rekreacije, ponovo zaživeti na delovima Crnog Rzava i Obudojevice. Ovaj ekološki poduhvat vredan je četiri i po miliona evra, za čiju realizaciju je slovenačka vlada izdvojila 1,5 miliona evra, a ostatak sredstava obezbeđen je iz budžeta opštine.

 

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla