ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Radovan iz Tatinca kod Užica ne izlazi iz njive: Poštujemo sve što od nas traže, ali malina ne može da čeka

Radovan Ilić, jedan od najvećih proizvođača maline u užičkom kraju i za vreme vanrednog stanja u Srbiji u svom je malinjaku od zore do same noći, od jednog do drugog policijskog časa.

– Imam 65 godina, na televiziji su rekli da seljaci do 70 godina mogu u njive i ja to poštujem – kaže Radovan.

Od početka vanrednog stanja, Radovan je očistio svoje malinjake koji su na površini od čitavog hektara, povezao je maline, juče je sa sinom Aleksandrom bacao đubrivo i radio na međurednoj obradi.

– Malina ne može da čeka, svaki deo posla, od čišćenja, vezivanja, okopavanja, zaštite, đubrenja, kidanja zaperaka, branja, sve mora da se obavi na vreme. Ljudi, i ovo će proći, živeti se mora, raditi se mora, bilo je za nas seljake i težih vremena pa smo i to izdržali. Mi znamo da moramo raditi. Neki kažu ko zna šta će biti sa malinom letos, ja kažem naše je da malinjake obradimo i sredimo, pripremimo za rod i branje, a šta će biti biće, to od nas ne zavisi. Na taj način mi ispunjavamo naš deo posla – kaže Radovan.
Putem iznad Radovanovih malinjaka često tokom dana prođe policijska patrola koja kontroliše da li se poštuju mere koje je donela Vlada Srbije.

– Trudimo se da sve ono što nam preporučuju i što od nas traže ispoštujemo. Gledamo da na minimum smanjimo kontakte sa spoljnjim svetom, da sačuvamo i sebe i decu i naše unučiće. Poštujemo ono što radi Vlada, a pozivam i ljude po gradovima da pokažu malo više poštovanja i discipline, sve je to za naše opšte dobro – veli Radovan.

Sa oko hektara površine Radovan i njegova porodica prošle godine ubrali su 14 tona organske maline. Sem berbe i donekle okopavanja najveći deo posla oko maline završi Radovanova porodica. Posla ima tokom čitave godine, u ovom delu sezone možda i ponajviše zato je za Radovana sada važan svaki dan.

– Nema nama bez rada opstanka. Naravno, sada je trenutak kada treba pokazati da smo dobri ljudi, da smo solidarni, spremni da pomognemo jedni drugima, da poštujemo državu i njene mere. To nam je sada jedini način da se odbranimo od ove muke i da opstanemo. A, stari su mi pričali da je bivalo i gore, pa smo i to uspeli da preživimo, proći će i ovo – kaže Radovan.

Izvor: Kurir.rs/Z. Š

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Летња школа роботике

Сарадња са градом Асуаном у свим областима, наредни сусрет у Ужицу у октобру

Рефест од 24. до 26. јула на Тић пољу

Богат програм “Златиборског културног лета“

СПЦ обележава празник посвећен светим мученицима Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви

Сунчано и врело из дана у дан – морамо се прилагодити јер ће потрајати

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице