18.4 C
Uzice
јул 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Putari će sneg čistiti u tri smene

Zimska služba užičkih „Puteva“, pogon u Prijepolju, zimus će brinuti o prohodnosti i bezbednosti saobraćaja na 300 kilometara državnih puteva – prvog i drugog reda u opštinama Nova Varoš, Prijepolje i Priboj.

Plan odbrane od snega utvrdili su „Putevi Srbije“, a stepen angažovanja, od prvog do četvrtog, određuje se naredbama republičkog Štaba za vanredne situacije.

– Za bitku sa mećavom, smetovima i poledicom spremno je devet kamiona, tri utovarivača, po dva grejdera i buldožera, a na punktovima će dežurati po 36 vozača i radnika. Ova mehanizacija i ljudstvo angažovaće se samo u četvrtom stepenu održavanje, u vreme najvećih padavina, dok se u ostalim prilikama smanjuje za po četvrtinu raspoloživih kapaciteta – ističe Dina Džinović, rukovodilac održavanjnja puteva u prijepoljskom pogonu.

Posade putari dežuraće u centralnom punktu – Bela Stena, na Drenovskoj reci, zatim na Branoševcu u Novoj Varoši i na pomoćnom punktu Prijeporac u Draglici, pod Murtenicom (koji se otvara u trećem stepenu pripravnosti, kada se angažuje 75 odsto mehanizacije zimske službe).

– Prvi prioritet u održavanju imaće 150 kilometara saobraćajnica: Borova Glava – Barski Most ( granica sa Crnom Gorom), Jabuka – Kolovrat i Nova Varoš – Aljinovići – naglašava Džinović. – Obezbeđene su dovoljne količine materijala za posipanje – oko 1.100 tona soli na Kolovratu i velike količine kamenih agregata. Na kolovoze će se posipati so, a na usponima, po odobrenju „Puteva Srbije“ i rizla.

Nevolje, kao i obično, zadaju vozači koji nespremni kreću na put, najčešće sa lošim gumama, pa često otežavaju prolaz i čistačima putara. Iako je, kažu putari, dobra saradnja sa policijom, kamioni se ponekad blagovremeno ne isključuju iz saobarćaja…

Na putevima je, inače, dozvoljeno pet santimetara ugaženog snega, što uz neophodnu zimsku opremu i putnu signalizaciju, kako tvrde u „Putevima Srbije“ – omogućava kretanje vozilima.

Izvor:http://zlatarinfo.rs/foto:D. Gagričić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Za godinu i po oduzeto 560 litara rakije bez deklaracije

Oglasna Tabla

Oduševiće vas palenta kolač sa voćem: Novi način za pripremu starog jela!

Oglasna Tabla

Uvode se platni razredi tokom 2020.

Oglasna Tabla