20.2 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

PUT KRAĆI, A PUTOVANJE DUŽE

CECA

Putnici još nemaju mnogo koristi od nove deonice između Ljiga i Preljine. Ka Priboju se stiže pola sata ranije u Užice, ali se čeka po starom redu.

NOVIM putem se brže stiže, ali se i duže čeka. Zbog nove deonice auto-puta od Ljiga do Preljine autobusi do Užica putuju i po pola sata kraće, ali putnici čije su destinacije Priboj, Prijepolje ili Nova Varoš, zbog ovog „ubrzanja“ moraju da provedu više vremena na peronu u gradu na Đetinji. Kako kažu nadležni, tako će biti sve do oktobra, dok se ne usvoje novi redovi vožnje, koji će uračunati i „skraćenje“ puta.

Bez obzira na skraćenje puta zbog otvaranja nove saobraćajnice od Ljiga do Preljine, putnici u Novu Varoš i druga mesta jugozapadne Srbije i dalje stižu po starom redu vožnje.

– Do Nove Varoši autobusima putujemo kao i ranije – Marija B. (36) iz Nove Varoši. – Završetak ovog dela puta mnogo nas je obradovao, ali kada je reč o trajanju putovanja, mi zasada od toga nemamo koristi. Autobusi, istina, brže stižu, ali u stanicama Požega i Užice, moraju da „odmaraju“ da bi ispoštovali red vožnje. A, on je još po starom, pa smo za vaskršnje praznike u Požegi čekali 15 minuta, a u Užicu gotovo pola sata.

Ispada da je tajming otvaranja nove doenice bio loš za prevoznike. Jer, se ciklus za dobijanje „zelenog svetla“ za nove polaske i izmene u redu vožnje koji inače traje gotovo godinu dana, okončao samo mesec dana pre završetka ovog dela auto-puta. Preusmeravanje postojećih redova vožnji novom trasom „Ljig – Preljina“ biće završeno tek u oktobru.

Milan Radibratović, vlasnik „Gaga tursa“, kaže da su prevoznici predali svoje predloge za novi red vožnje, ali da su do njegovog usvajanja u obavezi da poštuju stari.

– Mi se trudimo da ispoštujemo postojeći red vožnje, ali to nije uvek lako – priča Radibratović. – Dešava se da vozač u Užice stigne 15 ili 20 minuta ranije i onda mora da sačeka vreme polaska. Nekada uopšte nema zadržavanja, jer se dogodi da na Ibarskoj magistrali bude gužva, pa se taman nadoknadi to vreme.

Vinko Janjušević, vlasnik i direktor Autoprevoza „Janjušević“ iz Priboja, kaže da prevoznici moraju da prate vreme polaska iz aktuelnog reda vožnje, a da putnici ne gledaju uvek na to blagonaklono.

– Unervoze se i negoduju čim malo duže čekaju, ali mi ne možemo da im pomognemo, jer smo u obavezi da poštujemo propise – objašnjava Janjušević. – Zadržavanja uglavnom nisu duža od 30 minuta.

ČEKANjE PO ZAKONU

U MINISTARSVU građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da, o po Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, Privredna komora Srbije sprovodi postupak usaglašavanja predloga redova vožnje sa registrovanim redovima vožnje u međumesnom prevozu samo jednom u toku kalendarske godine.

– Zahteve za utvrđivanje ispunjavanja uslova u pogledu zaštitnih vremena za nove redove vožnje razmatra PKS i dostavlja nam odluku sa izveštajem do 15. juna – objašnjavaju u resornom ministarstvu. – Registraciju i overu reda vožnje za međumesni prevoz, po zahtevu prevoznika, obavlja Ministarstvo sa rokom važenja od pet godina i početkom važenja od 1. oktobra 2017. godine.

Izvor: www.novosti.rs / J.M.
Foto A. Stanković

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“ u Užicu od 22. do 27. oktobra – Po prvi put van Beograda

Oglasna Tabla

Danas sunčano i natprosečno toplo: Temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla