OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Pustoš u ivanjičkim malinjacima: Blagoju iz sela Gleđica za 20 minuta propalo preko 18.000 evra

Ivanjica – Nakon što je nevreme u jeku berbe opustošilo malinjake u ivanjičkom selu Gleđica, poljoprivrednicima je ostalo samo da obiđu svoje parcele utvrde kolika je tačno šteta, ali i da vide u kakvom stanju su zasadi.

“Pustoš i katastrofa su ostali u voćnjacima. Svi pričaju kako će malinari ove godine zadovoljno da trljaju ruke zbog visoke cene, ali težak je i neizvesan ovaj dinar. Do kraja berbe sve je lutrija, jer nikad ne znate šta može da vas snađe u ovim fabrikama pod otvorenim nebom. Kod mene je šteta oko dva miliona dinara, sve je otišlo za dvadeset minuta. Sa neba nije padao uobičajen grad, nego ledenice čudnog oblika. Ni protivgradna mreža ovde ne bi pomogla”, ijavio je za RINU Blagomir Luković iz sela Gleđica.

Nevreme je oštetilo i same stabljike, pa je veliko pitanje da li će imati šta da se obere i sledeće godine. Ono što dodatno otežava situaciju malinarama jeste istorisjki visoka cena crvenog zlata ove godine, pa je gubitak izuzetno veliki.

“Kod nas je berba završena, radnici su otišli kući pre vremena. Razmišljao sam da pokosim sve parcele pod malinama da izrastu nove, ali plašim se da će da ih uništiti suša. Još ne znam šta ćemo da radimo, maline su bile osigurane ali taj novac ne može da se meri sa zaradom koju bismo ostvarili. Eventualno samo da pokrijemo troškove, jer su ulaganja bila velika”, kaže Blagomir.

Obilne padavine ulsovile su i izlivanje bujičnih potoka na lokalne puteve u selima Gleđica i Vučak, pa je na terenu teška mehanizacija koja sanira nastalu štetu. Do pojedinih domaćinstava za sada se može samo peške ili na traktoru.

RINA / GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Slava hrama Svetog Arhangela Gavrila u Staparima

Oglasna Tabla

10 dana na moru čini čuda za dušu I tijelo: evo zašto!

Oglasna Tabla

Kon: Bez vakcinacije vraćamo se u zatvaranje i karantine

Oglasna Tabla

Za svako rođeno dete 5.000 evra!?

Oglasna Tabla

Novosađanka poginula u teškoj nesreći u Sevojnu, muž i dete povređeni

Oglasna Tabla

Lovci odstrelili srndaća koji je napadao ljude u okolini Kruševca, među povređenima i dve devojčice

Oglasna Tabla

Trotineti zabranjeni na trotoarima, vozačI da polažu test? Novi zakon konačno bi trebalo da reši pitanje modernih dvotočkaša

Oglasna Tabla

Četiri medalje srpskih matematičara na olimpijadi – zlato, dva srebra i bronza

Oglasna Tabla

Pasulj sa suvim rebrima: Dodajte samo kupus salatu i hleb i uživajte u ručku

Oglasna Tabla