ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Pustoš u ivanjičkim malinjacima: Blagoju iz sela Gleđica za 20 minuta propalo preko 18.000 evra

Ivanjica – Nakon što je nevreme u jeku berbe opustošilo malinjake u ivanjičkom selu Gleđica, poljoprivrednicima je ostalo samo da obiđu svoje parcele utvrde kolika je tačno šteta, ali i da vide u kakvom stanju su zasadi.

„Pustoš i katastrofa su ostali u voćnjacima. Svi pričaju kako će malinari ove godine zadovoljno da trljaju ruke zbog visoke cene, ali težak je i neizvesan ovaj dinar. Do kraja berbe sve je lutrija, jer nikad ne znate šta može da vas snađe u ovim fabrikama pod otvorenim nebom. Kod mene je šteta oko dva miliona dinara, sve je otišlo za dvadeset minuta. Sa neba nije padao uobičajen grad, nego ledenice čudnog oblika. Ni protivgradna mreža ovde ne bi pomogla“, ijavio je za RINU Blagomir Luković iz sela Gleđica.

Nevreme je oštetilo i same stabljike, pa je veliko pitanje da li će imati šta da se obere i sledeće godine. Ono što dodatno otežava situaciju malinarama jeste istorisjki visoka cena crvenog zlata ove godine, pa je gubitak izuzetno veliki.

„Kod nas je berba završena, radnici su otišli kući pre vremena. Razmišljao sam da pokosim sve parcele pod malinama da izrastu nove, ali plašim se da će da ih uništiti suša. Još ne znam šta ćemo da radimo, maline su bile osigurane ali taj novac ne može da se meri sa zaradom koju bismo ostvarili. Eventualno samo da pokrijemo troškove, jer su ulaganja bila velika“, kaže Blagomir.

Obilne padavine ulsovile su i izlivanje bujičnih potoka na lokalne puteve u selima Gleđica i Vučak, pa je na terenu teška mehanizacija koja sanira nastalu štetu. Do pojedinih domaćinstava za sada se može samo peške ili na traktoru.

RINA / GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење “Право у жицу” врло успешно на 8. фестивалу младих гуслара у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Асфалтирањем се завршавају радови у Улици Марије Маге Магазиновић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локални механизми за развој женског предузетништва у руралној средини (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски дан срца – 29. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба – Хобијем по свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 6. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА

На мобилном мамографу у Чајетини прегледано 788 жена, најављене нове активности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први „Ужички фестивал ходања“ у недељу 1. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА