3.8 C
Uzice
септембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

PSSS Užice: Obuka za rezidbu

Iako je malina dugi niz godina veoma zastupljeno voće u zasadima u našem kraju ,primetno je da se u poslednje vreme podižu i zasadi ostalog voća, a naročito šljiva i jabuka. Svesni značaja pravilnog uzgajanja voća a uz primenu agrotehničkih mera , u Poljoprivrednoj savetodavnojstručnoj službi Užice konstantno rade na edukovanju poljoprivrednika. Od 1. februara krenuće obuka za rezidbu voća a svi zainteresovani se u ovu službu mogu javiti do 20. januara.

Evidentno je da na području Grada i Okruga postoji mali broj onih koji su obučeni za rezidbu voća pa se najčešće taj posao ne obavlja na vreme i dovoljno kvalitetno. S obzirom na to da je primetan porast novih zasada šljiva i jabuka, ali i ostalog voća, Poljoprivredna stručna služba u Užicu organizovaće za sve zainteresovane obuku čija će realizacija početi oko 1. februara.

„Broj učesnika bi bio ograničen jer zavisi od prostora i uslova gde bi to izvodili“, kaže Andrija Radulović, savetodavac u ovoj Službi. „Rad bi bio teoretski i praktičan. Teoretski deo ima 20-tak časova, a ostali deo podrazumeva tri dana na terenu. „

Nakon uspešno završene obuke polaznici će dobiti sertifikate, a pre svega ovo će biti korisna mera za sve poljoprivredne proizvođače sa ovog područja.

Prijavljivanje se moiže vršiti direktno telefonom na broj 513-754 gde bi bili upisani i već se dogovorili za dan kada bi počeli sa obukom. Teoretski deo bi se obavio u prostorijama PSSS Užice, gde imaju savremene uslove za obavljanje ovog posla, kažu u Službi. I danas je, kažu, velika dilema kao i pre nekoliko decenija kojom se proizvodnjom baviti, ali stručnjaci savetuju da uvek treba imati i neku rezervnu.

jabuke-1

„Ne možete računati samo na malinu koja je potisnula sve ostale proizvodnje. Dolazi do izražaja i veliki potencijal u šljivi, jabuci, pogotovo jer je izvoz za Rusiju aktuelan. Na nekim područjima Zlatiborskog okruga imamo izraženu proizvodnju jabuke, kao što je ariljski kraj gde imaju solidne rezultate i prihode od te proizvodnje. Tako i u šljivarstvu. Nekad smo bili poznati po šljivarskoj proizvodnji; danas je to svedeno na minimum. Ali, već se bude neke nove inicijative da se zasadi obnove, da se neke nove sorte uvedu što ima pozitivan pomak i vrlo je opravdano,“ naglašava Radulović.

Prunus domestica

Nije dovoljno samo posditi voćku. već je i pravilno tretirati počev od analize zemljišta, preko đubrenja, do primene svih agrotehničkih mera u koje se ubraja i rezidba.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

Danas jutro prohladno, tokom dana sunčano do 22 stepena

Oglasna Tabla

Održava se Sajam domaće rakije u Šljivovici

Oglasna Tabla

U gepeku Zemunaca čitav tovar nelegalnih cigareta

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Javnog izvršitelja Đorđa Dogandžića povodom slučaja porodice „Ćitić“

Oglasna Tabla

Država preuzima aerodrom Ponikve od Užica

Oglasna Tabla

Mališani iz vrtića „Bambi“ šetnjom obeležili Dan bez automobila (FOTO)

Oglasna Tabla

FOTO DANA: Šmeker se ne postaje, šmeker se rađa

Oglasna Tabla

Izložba radova Nenada Nedeljkova u Galeriji Reflektor

Oglasna Tabla