OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA

Psiholog, pa državna služba

U državnu službu ubuduće će moći da stupe samo oni koji prođu testove i razgovore sa psihologom. Ceniće se njihova usmerenost ka timskom radu, radu sa kolegama, kao i sa strankama. Na posao će biti primljeni jedino kandidati koji postignu najbolje rezultate na testovima i dobiju odlične ocene od konkursne komisije. Pravila, međutim, nalažu, da komisija ne može da “preglasa” testove.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Zakon o državnim službenicima je utvrdio koje kompetencije svi državni službenici moraju da imaju i one se automatski unose u sistematizaciju.

– Svaka kompetencija nosi određeni broj bodova koji se sabiraju, i kandidat sa najvećim brojem bodova će biti izabran u konkursnom postupku – kažu u MDULS. – Uredbom se utvrđuje i broj bodova za proveru kompetencija, a u tome učestvuje ne samo komisija, nego i Služba za upravljanje kadrovima (SUK), čime se obezbeđuje veća objektivnost.

Nadležni objašnjavaju da se Uredbom definišu i metode provere kandidata. Izborni postupak se sastoji iz više faza, u kojima SUK proverava ponašanje i opšte funkcionalne kompetencije na pisanim testovima i uz pomoć psihologa, koji se bave psihometrijskim procenama i faze u kojoj konkursna komisija proverava posebne funkcionalne kompetencije, odnosno da li osoba ima konkretna znanja da radi posao za koji konkuriše. To podrazumeva, na primer, da li poznaje način na koji se vrši inspekcijski nadzor, znanje stranog jezika, specifični program rada na računaru…

– Te provere mogu da se rade pismeno ili usmeno i za svakog kandidata piše se zapisnik. Svako ima pravo uvida u konkursnu dokumentaciju, a kasnije i mogućnost žalbe Žalbenoj komisiji i sudske zaštite pred Upravnim sudom, čime smo omogućili veću transparentnost postupka, te smanjujemo mogućnost zloupotreba – ističu u MDULS.

Dosad je vrlo često konkursna komisija pitala kandidate o tome šta, recimo, reguliše koji zakon, dok će se sada od njih tražiti da pokažu da li znaju da primene zakon, odnosno daće mu da reši određeni slučaj, čime će se videti ne samo da li poznaje propis, već na koji način ga primenjuje i da li analitički razmišlja.

Sve navedeno i anonimnost pod šifrom prijave su mehanizmi koji treba da dovedu do veće objektivnosti, nepristrasnosti i da eleminišu subjektivne uticaje.

TESTOVI NAJVAŽNIJI

Maksimalan broj bodova komisije ne može da prevagne u odnosu na bodove koji se ostvare na drugim testovima. Eliminišu se oni kandidati koji nisu uspeli da prođu minimalni prag za proveru jedne kompetencije, dok ranije to nije bio slučaj. Članovi konkursne komisije prolaze obuke koje radi Nacionalna akademija za javnu upravu, da bi pravilno proveravali kompetencije.

Izvor: Novosti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Srpski naučnici osmislili uređaj koji sprečava širenje koronavirusa

Oglasna Tabla

100 novih zaraženih u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Crveni Krst Srbije donirao sanitarni kontejner i dva šatora za potrebe COVID bolnice

Oglasna Tabla

Cena malina počela da raste, kilogram 215 dinara

Oglasna Tabla

Gorivo skuplje za 7 dinara: Da li nas čeka još povećanja cena?

Oglasna Tabla

Rabadžije Milan i Milojko uz pomoć volova izvlače teška drva sa nepristupačnih padina Zlatibora

Oglasna Tabla

Ako bude drugog talasa, „ludački eksperiment“ je uspeo

Oglasna Tabla

Sreda, 15. jul, – Dan žalosti na teritoriji opštine Požega

Oglasna Tabla

Živanović: „Na Zlatiboru trenutno 15 hiljada turista“

Oglasna Tabla